© Frederik Beyens
Dit was 2023: enkele cijfers van Antwerpen voor Klimaat
Samen met de Antwerpenaren bouwden we in 2023 voort aan een leefbare stad! De interessantste cijfers delen we graag.
Bouwen
- We startten 93 renovatietrajecten op bij kwetsbare bewoners. Vaak starten we bij hen met een gratis energie advies aan huis.
- Ook meer en meer verenigingen van mede-eigenaars helpen we met hun verbouwing. We geven advies of helpen hen een renovatiemasterplan op te stellen.
- In het verhaal van Brabo I lees je hoe appartementsbewoners samen meer dan 2500 vierkante meter gevelisolatie plaatsten.
- Zelf verbouwplannen? Bekijk dan zeker of je in aanmerking komt voor de Mijn VerbouwLening.
- Ook verhuurders kunnen bij ons terecht voor advies bij renovaties.
Energie
- Antwerpen werkt aan een strategische energievisie, met plaats voor hernieuwbare energie, warmtenetten en fossielvrije wijken.
- Hoe het zit met de uitstoot in de stad, lees je in de emissie-inventaris.
- Ook creatieve ondernemers gingen al aan de slag met windmolens in Antwerpen. Heb je zelf een idee om uitstoot te verminderen, hou dan de oproepen van het Klimaatfonds in het oog.
Groen
- Bijna 12.000 vierkante meter Antwerpen kreeg dankzij bewoners of bedrijven een klimaatrobuuste make-over, zij kregen daarvoor een Klimaatpremie.
- Je vindt in Antwerpen ook steeds meer tuinstraten. Bewoners zitten mee ronde de tekentafel om van hun straat een groene oase te maken.
- En tijdens het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen wipten jullie maar liefst 109.000 tegels. We doen dit jaar weer mee en hopen op nog meer tegels. Ontdek hier hoe je met ontharden en vergroenen aan de slag gaat.
- Een goed voorbeeld uit 2023 is het Antwerpse bedrijf De Vree die hun parking en groenzone rond hun bedrijf aanpakten. Ze laten meer regenwater infiltreren en zorgen met wadi's voor buffering tijdens hevige buien.
Scholen
- Op speelplaatsen zal binnenkort de 30.000 ste vierkante meter ontharding aangelegd worden. Scholen kunnen hun speelplaats klimaatrobuuster maken met een klimaattraject voor een natuurspeelplaats.
- Maar ook op klimaatbewustzijn wordt ingezet. Scholieren volgen in Antwerpen allerlei workshops, zoals de nieuwe KlimaatMissie in het EcoHuis waarbij ze zelf klimaatuitdagingen en -oplossingen in kaart brengen.
- Ook de jongste kinderen worden niet over het hoofd gezien, dankzij de ondersteuning voor een groene kinderopvang.
- Middelbare school Groenhout toont graag hnu vergroeningsproject aan je. Onder de speelplaats wordt regenwater opgevangen, plantvakken en plantenbakken zorgen langs gevels, op daken en in de klas voor het nodige groen en grote voegen laten water infiltreren waar mogelijk.
Communicatie
En uiteraard zijn we ook heel blij als jij meewerkt aan een duurzamer Antwerpen.
Wil je als eerste op de hoogte blijven van onze activiteiten, nieuwe premies of inspiratie?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief, volg ons op Facebook of Instagram of bekijk onze video's op YouTube.
Iets fout of onduidelijk in dit artikel