Kennisdag klimaatrobuuste daken

Op vrijdag 16 september 2022 ontmoeten bouw- en groenprofessionals elkaar op de tweejaarlijkse kennisdag daken van stad Antwerpen.

 • Verschillende locaties, Antwerpen Centraal
 • Professionals, Ondernemers
 • 16/09/2022, 07:00 uur

Koop je ticket voor de kennisdag

Na het aankopen van een ticket, krijg je nog een mail met de vraag om jouw specifieke onderdelen van de dag te reserveren. De ticketprijs is een dagprijs, ongeacht aan hoeveel onderdelen je wil deelnemen.

Bestellen 

Ga samen met (landschaps)architecten, dakexperten, groenaannemers, onderzoekers en andere professionals dieper in op de kansen die groendaken en groene gevels met zich meebrengen. Dankzij inspiratiebezoeken en de uitwisseling van kennis en inzichten werk je mee aan een klimaatrobuustere stad.

Dit jaar is er een voormiddagprogramma dat vooral bedoeld is voor beginners en een namiddagprogramma dat dieper ingaat op specifieke uitdagingen voor gevorderden. Je kan het programma op jouw maat samenstellen.

Het voormiddagprogramma is vooral bedoeld voor wie voor het eerst kennis wil maken met groendaken en groene gevel systemen. Je fietst onder leiding van de Belgische federatie voor dak- en gevelgroen in samenwerking met groen groeien en PCS langs enkele voorbeeldprojecten.

Helaas is het voormiddagprogramma al volzet, maar we zien je graag op de andere activiteiten.

Tijdens de middag geniet je van een netwerklunch met zicht op een groendak.

Het namiddagprogramma staat in het teken van groene daken bovenop parkeergarages en richt zich op gevorderden. De vraag naar groen bovenop (ondergrondse) parkeergarages komt vaak voor in een stad. Zowel bouwheren, ontwerpers als klanten willen die ruimte zo kwalitatief mogelijk inrichten: met aandacht voor natuur, hittecomfort en regenwater.

Je bezoekt in de namiddag een groen parkingdak naar keuze met uitleg van de projectleider of de ontwerper ter plekke. Maak je keuze uit deze daken:

 1. VOLZET - “Go Singapore” is een tropische parkingdaktuin op een hotel – Greet Nulens, stad Antwerpen. Tuinarchitecten Bart en Pieter ontwierpen de binnentuin van het NH Hotel met de sfeer van een subtropische tuin in Singapore in hun achterhoofd. Ontdek hoe de ontwerpers voor deze opdracht aan de slag gingen met een gelaagde, dromerige beplanting, kronkelpaadjes en chill-out terras. (Locatie zelfde als lunch, lezingen zijn van hieruit ook te voet vlot bereikbaar.)
 2. Lunchen in het groen boven de parking – Peter Denys, Stedelijk Onderwijs Antwerpen. Bij de herontwikkeling van deze site op de Frankrijklei tot modern kantoorgebouw voor Stedelijk Onderwijs Antwerpen was het de bedoeling om de bovenste verdieping van de parkeertoren in een daktuin te veranderen. Maar kan dat zomaar?  (Locatie zelfde als lezingen, te voet vlot te bereiken vanaf de lunch.)
 3. VOLZET - Vlaamse wildernis op een onverwachte plek – Jan Bleys, Ars Horti. Dit glooiende landschap ontstond op de binnenkoer van een oude Rijkswachtkazerne in de Sint-Andrieswijk. Het was een heuse uitdaging om tussen twaalf meter hoge muren en bovenop een ondergrondse garage een stukje Vlaamse wildernis te creëren. (Locatie op 6 minuten fietsen van lunch en lezingen.)
 4. Gedeelde binnentuin op Cadix – Maarten van den Voorde, West8. Hoe ziet het binnengebied van een site eruit die door twee verschillende projectontwikkelaars en meer dan tien architectenbureaus ontwikkeld werd?  De teams hebben uiteindelijk samen één landschapsarchitect aangesproken voor de tuin die bovenop de garages moest komen. West8 trok door de verschillende perceelsgrenzen heen één coherent ontwerp door. Zo is er een zonovergoten tuin ontstaan voor de bewoners en gebruikers. (Locatie op 10 minuten fietsen van lunch en lezingen.)
 5. Het nieuwste park(ingdak) van ’t stad – Jeroen Pasmans, AG Vespa. De Gedempte Zuiderdokken vormen een prachtige open ruimte die tot voor kort vooral als parking diende. Deze zone vormt weldra een park met 2 ondergrondse parkings. Ontdek tijdens dit bezoek hoe dit park er komt bovenop de ondergrondse parking. (Locatie op 8 minuten fietsen van lunch en lezingen.)
 6. De voortuin van het nieuwe ziekenhuis – Maarten Moers, Omgeving. De parking van het nieuwe ZNA-ziekenthuis in de Cadix-wijk ligt onder het openbaar domein. De site wordt pas volgend jaar in gebruik genomen, tot dan krijgen de jonge planten alle kansen om op krachten te komen. Binnenkort zorgt deze openbare tuin voor een adempauze voor patiënten, bezoekers en passanten. (Locatie op 8 minuten fietsen van lunch en lezingen.)
 7. Water op het dak? Graag. – landschapsarchitect Dirk Vandekerkhove. Op de plaats van het vroegere kinderziekenhuis ter hoogte van concertgebouw de Singel verrezen recentelijk twee gloednieuwe appartementsgebouwen. De deels onderkelderde tuin is opgevat als verpozingsruimte tussen de twee markante bouwvolumes.  Het water van de glazen wand wordt opgevangen in een langwerpig bassin met overloop naar de spiegelvijver. (Locatie op 13 minuten fietsen van lunch en lezingen.)
 8. Verborgen stedelijk plein – Guy Stockmans, Linearis. Dit plein ligt op een steenworp van Berchem Station, is dag en nacht toegankelijk en toch bestaat de kans dat je nog nooit op dit plein bent geweest. Hoe breng je een grote gebouwmassa terug tot proportie? De kunst van mensenmaat creëren met groen. (Locatie op 12 minuten fietsen van lunch en lezingen.)

De kennisdag gaat daarna verder op de daktuin van het nieuwe kantoorgebouw van AG Stedelijk Onderwijs.

 • Jan Bleys van Ars Horti Landscape architects vertelt over beplantingsstrategieën op dit soort daktuinen.
 • Charlotte Vandeplassche van AG Vespa en Simon Mortelmans, B-GT BV - buro groentechniek delen hun inzichten over het dak van Den Bell en de vergroening van een grijs binnenplein bovenop een ondergrondse garage.
 • De Rotterdamse landschapsarchitect Eric-Jan Pleijster, LOLA landscape architects inspireert je met een aantal voorbeelden, waaronder de groen KAAP.
 • Carmen Van Mechelen, Hogeschool PXL geeft nieuwe inzichten vanuit de wetenschap en praktijk over de technische voorlichting groendaken.


Na het aankopen van een ticket, krijg je nog een mail met de vraag om jouw specifieke onderdelen van de dag te reserveren. De ticketprijs is een dagprijs, ongeacht aan hoeveel onderdelen je wil deelnemen.
 

Klimaatpremie

Bewoners, Kinderdagverblijven, Ondernemers, Professionals, Scholen

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten