Zes plantenpakketten die werken op een schaduwrijke plek

Veel gevels en stadstuintjes krijgen slechts 5 uur of minder zon per dag. Je kiest hier het best voor halfschaduw planten. Hieronder vind je 6 combinaties die je zo kan toepassen aan je gevel, in bloembakken, voortuin, stadstuin of onder je geadopteerde straatboom.

Je krijgt eerst een korte beschrijving van de plantencombinaties. Het is belangrijk dat je deze combinaties als een geheel bekijkt. Samen zullen de planten een mooi beeld geven doorheen de seizoenen. In de plantenfiches ontdek je dan hoeveel planten van elke soort je nodig hebt voor bijvoorbeeld een voortuin, geveltuin of boomspiegel.

Bloemenrijke combinatie

Wil je graag veel bloemen? Deze combinatie verwent je met mooie exemplaren, maar biedt ook een decoratief blad. De dovenetel en de naaldvaren blijven het hele jaar door groen, de andere twee komen na een winterrust in de lente weer tevoorschijn.
Voorzie zoals in een bos voedzame bodem met een laagje compost. Geef bij droog weer regelmatig water.

Bodembedekkende combinatie

Deze combinatie bestaat uit bodembedekkers die onkruid succesvol onderdrukken. Ze blijven laag, maar geven vanaf mei veel bloemen. In de winter blijven deze planten groen. Je kan ze ook onder bomen planten.
Het zijn erg sterke planten die van een frisse grond houden. Geef bij droog weer regelmatig water. Knip in de lente het leliegras gerust terug, het zal snel weer nieuw blad maken.

Sterke combinatie

De sterke combinatie kan je heel goed toepassen in de halfschaduw of onder bomen. Je krijgt zo een prima bodembedekking die van kleur verandert met de seizoenen.
Deze planten kunnen tegen een stootje, maar houden ook van een frisse bodem. Geef bij droog weer regelmatig water. Voorzie zoals in een bos een voedzame bodem met een laagje compost of bladeren. De bladeren van de smeerwortel zijn rijk aan mineralen. Je kan ze gerust eens snoeien en gebruiken als mulch bij de planten. Deze combinatie is zeer gebruiksvriendelijk en bovendien onkruidwerend.

 

Vier seizoenen combinatie

Met deze combinatie zal je tuin het hele jaar door schitteren. Deze sterke planten zorgen voor bloemen vanaf Pasen tot aan de herfstvakantie. In de winter zorgen de schuimbloem en maagdenpalm voor groen. De andere twee komen na een winterslaap in de lente weer tevoorschijn.
De  vier seizoenen combinatie houdt van een frisse bodem. Geef bij droog weer regelmatig water.

 

Volle combinatie

Hou je van donkerrood? Dan is deze combinatie een uitstekende keuze voor jou. De kleur komt immers subtiel terug in stengels, bladeren en bloemen.
Het zijn sterke planten die van een frisse grond houden. Geef bij droog weer regelmatig water. De planten zijn zeer onderhoudsvriendelijk: knip afgestorven takken amandelwolfsmelk en de duizendknoop na de winter gewoon terug, de rest doet de plant zelf. Let op: amandelwolfsmelk geeft irriterend melksap af bij het snoeien, draag daarom handschoenen.

Voorjaarscombinatie

In deze combinatie ligt de nadruk op bloemen in het vroege voorjaar, de rest van het jaar nemen grote, sierlijke bladeren de hoofdrol op zich. Deze bosplanten houden van een humusrijke, goed waterdoorlatende, frisse grond. Geef daarom regelmatig water.
Deze combinatie bevat giftige planten, houd hier rekening mee in de buurt van kleine kinderen.

 

 

 

Plantenfiches voor schaduwrijke plekjes

In deze plantenfiches kan je verschillende combinaties vinden van planten die het goed doen in de (half)schaduw.

1 jan.
BreekUIT: aanbod vaste planten halfschaduw

Bewoners, , Kinderdagverblijven, Scholen

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten