Gratis verbouwadvies voor appartementsgebouwen

Woon je in een appartementsgebouw en wil je dat energiezuinig maken? Dan kan je een beroep doen op de gratis renovatiecoach van stad Antwerpen. Die geeft je professionele ondersteuning bij de voorbereiding van de renovatie van jouw gebouw.

Doorgedreven renoveren 

Op 1 januari 2023 ging de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen van start. Alle woningen en appartementen die sinds1 januari 2023 zijn aangekocht of verworven én die een energielabel E of F hebben, moeten verplicht binnen de 5 jaar gerenoveerd worden naar minstens energielabel D.

Het is echter in veel gevallen voordeliger om dankzij de premies nu al de toekomstgerichte sprong naar energielabel A te maken. Dit is immers de doelstelling voor alle woningen tegen 2050.  

Omdat gezamenlijke verbouwingen vaak een moeilijk proces zijn, biedt de stad je ondersteuning dankzij de hulp van een gratis renovatiecoach.

(lees verder onder de afbeelding)  

Wat?

  • Gratis dienstverlening van stad Antwerpen.
  • Professionele ondersteuning bij energiebesparende renovatie.
  • Hulp bij het aanvragen van financiële ondersteuning.
  • Kennis- en ervaringsuitwisseling tussen verenigingen van mede-eigenaars (VME's).

Voor wie?

  • Bewoners van appartementsgebouwen, syndicus, VME

Hoe werkt het?

  • Vraag hieronder de coaching aan.

Meer info over het renovatiemasterplan voor appartementsgebouwen aanvragen

Vul het e-formulier in en we nemen contact met je op.

Aanvragen 

Premie voor renovatiemasterplan voor appartementsgebouwen 

Wil de vereniging van mede-eigenaars het appartementsgebouw renoveren tot een toekomstbestendig gebouw? Dat kan met steun dankzij verschillende premies.  

Doel is de verbetering van de energieprestatie van een gebouw mét oog voor een veiligere, gezondere en comfortabelere leefomgeving. Bestaande gebouwen zullen na de renovatie veel beter scoren wat hun energieprestatie en woonkwaliteit betreft. De stad kan deze werking uitrollen doordat ze participeert in het BeReel en CondoReno project. 

Extra tip

Laat een EPC-attest voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw opmaken. Zo krijgt een mogelijke koper of huurder al een eerste idee van de energiezuinigheid van het volledige gebouw. Grote appartementsgebouwen (vanaf 15 wooneenheden) moeten al sinds 2022 beschikken over een energielabel voor de gemeenschappelijke delen. Sinds 1 januari 2023 geldt die verplichting ook voor appartementsgebouwen met 5 of meer wooneenheden en op 1 januari 2024 zal de verplichting ook gelden voor gebouwen met 2 of meer wooneenheden.

Eerdere verplichtingen 

Sinds 2020 is dakisolatie verplicht volgens de Vlaamse Wooncode als je een appartement in een gebouw wil verhuren of verkopen. Daken vallen onder de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Voor investeringen in dakisolatie is toestemming van de mede-eigenaars nodig. 

Ook buitengevelisolatie, zuinige collectieve verwarmingsketels en hoogrendementsbeglazing zorgen voor zeer grote besparingen op je energiekosten. Zo is sinds 2020 ook dubbel glas verplicht in elk gebouw.

Privacy

Jouw persoonsgegevens worden zorgvuldig verwerkt en enkel doorgegeven aan het bureau dat het renovatiemasterplan opmaakt. De verzamelde gegevens worden niet langer bewaard dan noodzakelijk en worden op jouw verzoek onverwijld uit onze bestanden verwijderd.

Meer informatie over hoe we omgaan met privacy en persoonsgegevens kan je vinden in ons privacy beleid.

 

 
 
Premie voor renovatiemasterplan voor appartementsgebouwen

Bewoners, Ondernemers, Professionals

Lees meer

Een betaalbaar passiefbouw appartement

Ondernemers

Lees meer

Gratis advies bij jouw energie- en renovatievragen

Lees meer

Gratis renovatiebegeleiding tijdens jouw verbouwing

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten