Zo vraag je sociaal tarief voor je energie aan
Elektriciteit en gas nemen een flinke hap uit je maandelijkse budget. 1 op 5 Antwerpenaren heeft recht op sociaal tarief. Vele mensen krijgen dat echter nog niet. Controleer of jij in aanmerking komt.
Het sociaal tarief is Ć©Ć©n van de maatregelen waarmee de federale regering de energiefactuur betaalbaar probeert te houden. Alleen blijken nog veel Antwerpenaren niet te weten dat ze er recht op hebben. We helpen je op weg.
Wat is het "sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas"?
Sociaal tarief is een goedkoper tarief voor elektriciteit en aardgas waar bepaalde personen recht op hebben.
Dat tarief wordt de 'sociale maximumprijs' of het 'sociaal tarief' genoemd. Het sociaal tarief is geen vast tarief, maar het is wel zeer voordelig tegenover de gewone prijzen.
Het sociaal tarief is bij elke leverancier hetzelfde. Als je recht hebt op dat tarief, moet de leverancier dit automatisch aanbieden. Veranderen van leverancier levert je geen besparing op. Je kan wel overstappen omdat je bijvoorbeeld een groene leverancier of een betere klantendienst wil.
Lees op deze pagina van stad Antwerpen meer over het sociaal tarief.
Bekijk hier of je recht hebt op sociaal tarief.
Heb je geen sociaal tarief?
Dan kan veranderen van leverancier je wel een besparing opleveren. Op deze pagina vind je stap voor stap wat je moet doen.
Kies een energieleverancier die bij je past
Afhankelijk van jouw verbruik, zal je bij de ene leverancier een ander aanbod krijgen dan bij de andere. Om de verschillende energiecontracten te vergelijken, start je best met de V-test van de Vlaamse energieregulator VREG. Om die test goed in te vullen, hou je best je jaarfactuur bij de hand.
Je hoeft je elektriciteit en gas niet bij dezelfde aanbieder aan te kopen. Soms levert dit een prijsvoordeel op.
Heb je bovendien al eens nagedacht of een contract voor groene stroom niets voor jou is?
Het energielabel
Wil je een oud, energieverslindend toestel vervangen door een nieuw? Let dan zeker op het energielabel. Sinds 1 maart 2021 is het label aangepast. Het label gaat nu van A tot G, waarbij de meest zuinige toestellen een A-label krijgen.
Op dit moment zijn er nog maar weinig toestellen die een A-label hebben. Kies voor het meest energiezuinige toestel en bespaar zo op je energiefactuur.
Schrijf je in op de nieuwsbrief van Antwerpen voor Klimaat
Elke maand krijg je de nieuwtjes en activiteiten in je mailbox.
Inschrijven
Iets fout of onduidelijk in dit artikel