Ontharden in Antwerpen van meer dan 40 vierkante meter

Kan jij meer dan 40 vierkante meter verharding vervangen door groen of plaats voor regenwater? Dan helpt de stad je met een Klimaatpremie. Om het maximale te halen uit de Klimaatpremie, geven we je eerst een advies dat je goed op weg zet.

Geen nood als je niet aan 40 vierkante meter zou geraken. Elke vierkante meter maakt de stad beter. Wip jij tegels op een oppervlakte van 0 tot 2 vierkante meter, kijk dan even hier. Voor projecten van 2 tot 40 vierkante meter kan je op deze pagina terecht.

Voor wie?

Particulieren, bedrijven, scholen of organisaties die op een perceel in Antwerpen minstens 40 vierkante meter verharding kunnen vervangen door groen komen in aanmerking. Maar ook het aanleggen van groendaken of het opvangen, hergebruiken of laten infiltreren van regenwater zijn ingrepen die je kan indienen voor de Klimaatpremie. Combinaties van die ingrepen moedigen we extra aan.

Wat kan je doen?

In Antwerpen zijn er al tal van natuurspeelplaatsen die konden rekenen op financiële steun van de stad. Maar ook bedrijven die kiezen voor een groot groendak of die een deel van hun parking aanleggen met karrensporen of omvormen tot een wadi komen in aanmerking voor advies en steun.

Hoe steunen we je?

De Klimaatpremie voor grotere onthardingsprojecten

De Klimaatpremie is er voor iedereen die 40m² of meer ingrepen plant op een perceel die vallen onder deze categorieën:

  • Ontharden en vergroenen: bijvoorbeeld klinkers van je oprit of parking eruit en vervangen door planten;  
  • Aanleggen van een groendak; 
  • Hergebruiken van regenwater: bijvoorbeeld om toiletten te spoelen of schoon te maken;  
  • Infiltreren van regenwater: bijvoorbeeld met een wadi.

Deze premie is bovendien voor iedereen toegankelijk: bewoners van stad Antwerpen, bedrijven, scholen, buren die over de perceelgrenzen heen willen investeren, huurders of gebruikers van een perceel die met toestemming van de eigenaar actie ondernemen.

Dankzij de Klimaatpremie kan je tot 50.000 euro steun per perceel krijgen. Je leest hier alles over de Klimaatpremie.

Specifieke begeleiding bij ontharding voor jeugdgroepen, scholen en kinderdagverblijven

Beheer jij een buitenruimte waar vaak kinderen en jongeren spelen? Dan steunt de stad je met allerlei informatie, acties en premies! Immers vroeg begonnen is half gewonnen: een groene omgeving stimuleert de ontwikkeling van kinderen op verschillende manieren.

Expertadvies om een buiten ruimte te vergroenen: met dit startadvies kunnen Antwerpse jeugdverenigingen, scholen of kinderdagverblijven aan de slag om van hun buitenruimte een leerrijke, groene omgeving te maken. Denk aan geschikte planten voor kinderen, speelgroendaken of schaduwplekken.

Steun voor een klimaatrobuuste speelplaats: meer dan 50 Antwerpse scholen kozen al voor een groenere speelplaats. Met coaching en een subsidie tot 30.000 euro is dit immers een goede start om een gedragen visie met kinderen, leerkrachten, ouders en buurt uit te bouwen rond deze groene plekken in de stad.

Lerend netwerk Groene Voetjes: zelfs voor de allerkleinsten doet een groene buitenruimte deugd. Dit netwerk, dat we samen met KdG opstartten, zorgt voor leermomenten, activiteiten en financiële ondersteuning.

Lees verder onder de afbeeldingen en films.
 

Wil jij met groen of regenwater aan de slag?

Vraag advies en we geven je tips op maat!

Advies aanvragen 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Antwerpen voor Klimaat

Elke maand krijg je de nieuwtjes en activiteiten in je mailbox.

Inschrijven 
Ontharden in Antwerpen van 0 tot 2 vierkante meter

Lees meer

Ontharden in Antwerpen van 2 tot 40 vierkante meter

Lees meer

Het openbaar domein in Antwerpen wordt steeds groener

Lees meer

Klimaatpremie

Professionals, Scholen, , ,

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten