Het openbaar domein in Antwerpen wordt steeds groener

Op het openbaar domein veranderde er de voorbije jaren heel wat. In de verschillende districten vind je een tuinstraat of vergroende straten of pleinen. De Gedempte Zuiderdokken worden omgevormd tot een park. Regenwater wordt opgevangen of als speelaanleiding gebruikt zoals in wadi's, of hergebruikt zoals in het Stadspark. Antwerpen maakt zich klaar voor de toekomst.

Tuinstraten

Onder de noemer Tuinstraten werken buren sinds de zomer van 2017 samen met ontwerpers om hun straat om te toveren tot een groene en gezellige straat. Straten waarbij een volledige heraanleg zich opdringt, kunnen door het district omgevormd worden tot Tuinstraat.

Je vindt al tuinstraten in onder andere Antwerpen (Lange Ridderstraat), Borgerhout (Bloemstraat), Deurne (Jan Olieslagersstraat), Wilrijk (Aziëlaan) en Berchem (Wasstraat, Woeringenstraat, Brouwerstraat en Berthoutstraat).

De Lange Ridderstraat is de eerste tuinstraat die in Antwerpen aangelegd werd. De straat sluit aan op de Sint-Andriesplaats en kent een zeer betrokken bewonersgroep. Dat was zeer welkom bij de opmaak van de plannen, maar ook voor het planten van de meer dan 1000 planten die de bewoners in hun geadopteerde plantvakken plaatsten.

In de Aziëlaan in Wilrijk werden er heel wat technieken uitgetest om regenwater meer plek te geven. Zo is er een infiltratieriool waar het water via open en zichtbare afwateringskanalen naartoe stroomt. De verharding die er is laat regenwater in de bodem dringen en planten en bomen krijgen meer kansen door bijvoorbeeld een boombunker of waterbergende fundering. 

Meer weten over de tuinstraten? Neem dan zeker een kijkje op Antwerpen Morgen.

Lees verder onder de afbeeldingen.

Snelle successen

In de verschillende districten vind je plantvakken in straten en op pleinen, waar vroeger beton of verharding lag. Dit kan relatief eenvoudig en op korte termijn, vandaar de naam 'quick wins of snelle successen'. Meer dan veertig plekken in de verschillende districten kregen zo al een groene opfrissing. Goed voor meer dan 11.000 m² ontharding.

Wateroplossingen en groen in het Zuidpark

De stad heeft aandacht voor groen en water in grote projecten. Een goed voorbeeld daarvan, is het Zuidpark, de voormalige Gedempte Zuiderdokken. Het is een prachtige open ruimte die -vroeger gebruikt als enorme parking- vandaag een vertoefplek biedt met veel water en groen. Een parking zit ónder de grond, naast een regenwaterput van 1,5 miljoen liter water die het regenwater van het plein en de omliggende daken opvangt. Dat water wordt terug ingezet om het groen op het plein te sproeien of om straten en pleinen rondom proper te maken.

Kom meer te weten over het groen en de slimme wateroplossingen. Wil je het plein ontdekken van ontwerp tot vandaag, kijk dan op Antwerpen Morgen.

Lees verder onder de afbeeldingen.
 

Wadi's: plekken voor spel en regenwater

In verschillende parken en op pleinen legt de stad wadi’s aan. Een wadi is een grote kuil waarin regenwater langzaamaan kan wegsijpelen. Op andere momenten vormen deze kuilen speelaanleidingen, doordat ze in niveauverschillen zijn gebouwd.

Een voorplein dat voor 78% onthard is

In 2019 ondergingen zowel het voorplein als de tuin van het EcoHuis een klimaatrobuuste metamorfose:

  • Het voorplein ging van 5% onthard naar 78% onthard.
  • In de EcoTuin werd het houten terras vervangen door een infiltrerende kiezelgrond. 
  • Het terras aan de achterbouw werd vervangen door een watervriendelijk alternatief met brede voegen. 
  • Er werd flink bijgeplant. Op het voorplein kwamen 16 extra inheemse bomen en (klim)planten. De tuin werd bijgeplant met de planten die we aanraden in ons plantenadvies
  • De boomstammen, met insectenvriendelijke planten bieden plek aan zwammen, insecten en vogels.

Breng de EcoTuin zeker een bezoekje!

Lees verder onder de afbeeldingen.

Wil jij met groen of regenwater aan de slag?

Vraag advies en we geven je tips op maat!

Advies aanvragen 

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Antwerpen voor Klimaat

Elke maand krijg je de nieuwtjes en activiteiten in je mailbox.

Inschrijven 
Ontharden in Antwerpen van 0 tot 2 vierkante meter

Lees meer

Ontharden in Antwerpen van 2 tot 40 vierkante meter

Lees meer

Ontharden in Antwerpen van meer dan 40 vierkante meter

Lees meer

Klimaatpremie

Professionals, Scholen, , ,

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten