Het openbaar domein in Antwerpen wordt steeds groener
Op het openbaar domein veranderde er de voorbije jaren heel wat. De Gedempte Zuiderdokken worden omgevormd tot een park. In de verschillende districten vind je tuinstraten. En speeltuinen en pleinen bieden met wadi’s een plek aan regenwater tijdens hevige regenbuien.
Tuinstraten
Onder de noemer Tuinstraten werken buren sinds de zomer van 2017 samen met ontwerpers om hun straat om te toveren tot een groene en gezellige straat. Straten waarbij een volledige heraanleg zich opdringt, kunnen door het district omgevormd worden tot Tuinstraat.
Je vindt al tuinstraten in onder andere Antwerpen (Lange Ridderstraat), Borgerhout (Bloemstraat), Deurne (Jan Olieslagersstraat), Wilrijk (Aziëlaan) en Berchem (Wasstraat, Woeringenstraat, Brouwerstraat en Berthoutstraat).
De Lange Ridderstraat is de eerste tuinstraat die in Antwerpen aangelegd werd. De straat sluit aan op de Sint-Andriesplaats en kent een zeer betrokken bewonersgroep. Dat was zeer welkom bij de opmaak van de plannen, maar ook voor het planten van de meer dan 1000 planten die de bewoners in hun geadopteerde plantvakken plaatsten.
In de Aziëlaan in Wilrijk werden er heel wat technieken uitgetest om regenwater meer plek te geven. Zo is er een infiltratieriool waar het water via open en zichtbare afwateringskanalen naartoe stroomt. De verharding die er is laat regenwater in de bodem dringen en planten en bomen krijgen meer kansen door bijvoorbeeld een boombunker of waterbergende fundering.
Meer weten over de tuinstraten? Neem dan zeker een kijkje op Antwerpen Morgen.
Lees verder onder de afbeeldingen.
Een water- en groenplan voor de Gedempte Zuiderdokken
De Gedempte Zuiderdokken vormen samen een langwerpig plein in het zuiden van Antwerpen, parallel met de Scheldeoever. Het is een prachtige open ruimte die vroeger vooral gebruikt werd als een enorme parking. Vandaag zit de parking onder de grond, naast een regenwaterput van 1,5 miljoen liter water die het regenwater van het plein en de omliggende daken herbergt. Dat water kan dan terug ingezet worden om het groen op het plein te sproeien of door de veegdiensten van de stad om straten en pleinen proper te maken.
Wil je meer weten over dit project, kijk dan op Antwerpen Morgen.
Lees verder onder de afbeeldingen.
Een voorplein dat voor 78% onthard is
In 2019 ondergingen zowel het voorplein als de tuin van het EcoHuis een klimaatrobuuste metamorfose:
- Het voorplein ging van 5% onthard naar 78% onthard.
- In de EcoTuin werd het houten terras vervangen door een infiltrerende kiezelgrond.
- Het terras aan de achterbouw werd vervangen door een watervriendelijk alternatief met brede voegen.
- Er werd flink bijgeplant. Op het voorplein kwamen 16 extra inheemse bomen en (klim)planten. De tuin werd bijgeplant met de planten die we aanraden in ons plantenadvies.
- De boomstammen, met insectenvriendelijke planten bieden plek aan zwammen, insecten en vogels.
Breng de EcoTuin zeker een bezoekje!
Lees verder onder de afbeeldingen.
Doe mee aan het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen
Zorg jij er mee voor dat Antwerpen dit kampioenschap wint? Registreer jouw gewipte tegels dan hier.
DeelnemenWil jij met groen of regenwater aan de slag?
Vraag advies en we geven je tips op maat!
Advies aanvragenSchrijf je in op de nieuwsbrief van Antwerpen voor Klimaat
Elke maand krijg je de nieuwtjes en activiteiten in je mailbox.
InschrijvenIets fout of onduidelijk in dit artikel