Ondersteuning voor een groene kinderopvang

In een jaarlijks Lerend Netwerk krijgen Antwerpse kinderdagverblijven tips, advies en hulp om een subsidie aan te vragen bij het Projectenfonds Groene Voetjes.

Je bent nooit te jong om de natuur te ontdekken. Meer zelfs: hoe vroeger een kind leuke ervaringen opdoet met de natuur, hoe meer voeling met natuur en milieu hij zal hebben in zijn latere leven. Een groene kinderopvang is daarom een goed begin! 

Het Lerend Netwerk en Projectenfonds Groene Voetjes ondersteunen daarom jaarlijks Antwerpse kinderdagverblijven die hier werk van willen maken. 

Lerend Netwerk Groene Voetjes

In het Lerend Netwerk leer je meer over het hoe en wat van speelnatuur in je buitenruimte. Het helpt je ook om een goede aanvraag in te dienen bij het Projectenfonds.

Vanaf april 2023 start een nieuw lerend netwerk. Ook ouders en kinderopvanginitatieven die al een groene buitenruimte hebben of eraan werken zijn welkom. 

Sessie 1: inspiratietocht naar groene voorbeelden

Donderdag 20 april 2023, 9-12 uur

We gaan langs bij enkele voorbeelden van groene, avontuurlijke tuintjes van Antwerpse kinderdagverblijven. We doen er ook enkele oefeningen rond visievorming met het team. 

Sessie 2: van droom naar daad

Vrijdag 12 mei 2023, 9-12 uur

Hoe zet je je groene dromen om tot echte plannen? We helpen je op weg in deze sessie. We hebben het over visie, draagvlak bij het team en tips om te komen tot een schets. 

Sessie 3: ontwerpadvies op jouw locatie (optioneel)

Tussen mei en juli 2023

Heb je de twee vorige sessies gevolgd en wil je jullie ideeën en schets aftoetsen met een expert, dan kan je een bezoek op jouw locatie krijgen van een adviseur. 

Sessie 4: eerste hulp bij groene vragen

Januari-februari 2024 

Ben je bezig met je project, of heb je al een groene tuin? Dan heb je vast nog enkele vragen. Die kun je voorleggen op thematafels met experten. Bezoek de thematafels die jou interesseren.
De thematafels kunnen gaan rond volgende zaken;

  • Ontwerp
  • Aanleg (planten, materialen...)
  • Elke dag naar buiten: activiteiten en tips
  • Onderhoud: hoe houd je je tuin in stand?
  • Omgaan met weerstand bij team, ouders, buren...

Schrijf je in voor het Lerend Netwerk Groene Voetjes

Schrijf je in voor één of meerdere sessies.

Schrijf je in 

Projectenfonds Groene Voetjes

Na het Lerend Netwerk kunnen Antwerpse kinderdagverblijven een subsidie aanvragen voor een natuurlijke heraanleg van de buitenruimte via het Projectenfonds Groene Voetjes.

In de aanvraag verduidelijkt het kinderdagverblijf een aantal zaken die ook aan bod komen in het Lerend Netwerk Groene Voetjes. Deelnemers aan het Lerend Netwerk kunnen zich dus goed voorbereiden op hun kandidaatstelling. Maar ook niet-deelnemers aan het Lerend Netwerk kunnen een aanvraag indienen.

Projectenfonds Groene Voetjes

Lees hier alles over het projectenfonds Groene Voetjes

Lees meer 

Meer info 

Groene voetjes in de kinderopvang

Scholen, Kinderdagverblijven

Lees meer

Premie voor de vergroening van kinderopvang

Kinderdagverblijven

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten