Advies en begeleiding - Groen en natuur
Groen en natuur
Zes plantenpakketten die werken op een schaduwrijke plek
Veel gevels en stadstuintjes krijgen slechts 5 uur of minder zon per dag. Je kiest hier het best voor halfschaduw planten. Hieronder vind je 6 combinaties die je zo kan toepassen aan je gevel, in bloembakken, voortuin, stadstuin of onder je geadopteerde straatboom.
Zes plantenpakketten die werken op een zonnige plek
Aan gevels en stadstuintjes die 5 uur (of meer) zon per dag krijgen, kies je het best voor zonnekloppers. Hieronder vind je 6 combinaties die je zo kan toepassen aan je zonnige gevel, in bloembakken, voortuin, stadstuin of onder je geadopteerde straatboom.
7 tips voor meer biodiversiteit in jouw tuin
Meer natuur ontdekken in jouw eigen (stads)tuin? Dat kan! Met enkele eenvoudige tips tover je jouw tuin om tot een paradijs voor plant en dier.
Zo kies je de beste klimplant voor je geveltuin
Een geveltuin is een smalle strook groen tegen een gevel. Zo breng je kleur en groen in een straat. Welke klimplant past het best bij je gevel? En hoe begin je eraan? Hier vind je meer info over de verschillende klimplanten en hoe je ze aanplant.
Steun bij het vergroenen van je straat
Droom je van een groene straat? Dan kan je met steun van je district, alleen of samen met je buren, met groen en regenwater aan de slag. Sommige districten voorzien premies, andere zorgen voor plantmateriaal.
Aan de slag met planten
Lees hier alle info over planten en hoe je de juiste plant op de juiste plek zet.
Advies voor een groene, klimaatrobuuste speelruimte
Antwerpse scholen, kinderopvang of jeugdbewegingen kunnen gratis advies van een expert krijgen om hun omgeving te vergroenen.
Gratis advies voor jouw groen project
Stad Antwerpen wil je helpen om van jouw woning, werkplek of buitenruimte een aangename, klimaatrobuuste plek te maken.
Voorwaarden om een geveltuin aan te leggen
Voor een geveltuin heb je geen vergunning nodig. Je moet je wel houden aan onderstaande regels uit de politiecodex. Een geveltuin is een smalle strook groen tegen een gevel die rechtstreeks aan het voetpad aansluit. Zo breng je kleur en groen in een straat. Ook vogels, vlinders en bijen voelen zich er in thuis.
Zo maak je je dak klaar voor een groendak
Je droomt van een groendak, prachtig! Maar bij de aanleg ervan komt heel wat kijken. Lees hier met welke stappen je jouw dak helemaal klaar maakt om je droomdak te dragen.
Vormingen EcoHuis voor scholen
Wil je op school aan de slag rond klimaat, natuur of milieu? Dan kan je gratis vormingen, workshops en inspiratiesessies van het EcoHuis volgen.
Steun voor een klimaatrobuuste natuurspeelplaats
Een natuurspeelplaats heeft tal van voordelen. Niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor de buurt. Antwerpse scholen kunnen daarom rekenen op advies, coaching en subsidies om hun speelplaats aan te pakken.
Ondersteuning voor een groene kinderopvang
In een jaarlijks Lerend Netwerk krijgen Antwerpse kinderdagverblijven tips, advies en hulp om een subsidie aan te vragen bij het Projectenfonds Groene Voetjes.
Ontharden en vergroenen in Antwerpen doe je zo!
In Antwerpen doen we heel wat om meer ruimte te geven aan groen en regenwater. Op deze pagina’s vind je tips, inspiratie en maatregelen die je zelf kan nemen. Van geveltuin tot natuurspeelplaats.
Bomen in Antwerpen, dat zit zo!
In Antwerpen doen we heel wat om meer ruimte te geven aan bomen. Kom meer te weten over bomen in de stad, welke boom jij kan planten, hoe je die onderhoudt en welke acties de stad rond bomen heeft.
Ontdek de vernieuwde Klimaatpremie
De stad helpt je om met water en groen in je omgeving aan de slag te gaan. Wil je investeren in het ontharden en vergroenen van je perceel, in het vergroenen van je daken, in hergebruik van regenwater of in het infiltreren van regenwater op jouw terrein? Dan kan je rekenen op een premie tot 50.000 euro per perceel.