3 bedrijven starten leertraject om hun site klimaatrobuust te maken

Stad Antwerpen lanceerde voor de zomer een oproep voor bedrijven om in te stappen in het leertraject 'Bedrijfssites van de Toekomst'. Vanbreda Services, Horta nv en AG Vespa krijgen nu de kans om met de steun van de stad een klimaatactie voor hun bedrijfsterrein of -gebouw uit te werken.

  • Ondernemers
  • -

Antwerpen wil tegen 2050 een klimaatneutrale en -robuuste stad zijn. De stad werkte de voorbije jaren samen met heel wat partners en organisaties en tekende samen met hen het Klimaatplan Antwerpen 2030 uit: ‘Antwerpen voor klimaat’. Om de doelstellingen uit dat plan te behalen, is de hulp van iedereen nodig: overheden, bedrijven, industrie, kennisinstellingen, ondernemers en bewoners. 

Met de oproep ‘Bedrijfssites van de Toekomst’ krijgen bedrijven die gemotiveerd zijn om hun eigen bedrijfssite aan te pakken een leertraject en begeleiding aangeboden om klimaatingrepen uit te werken op hun terrein of aan hun gebouwen. De focus van de ingrepen ligt op gebruik en infiltratie van regenwater, ontharden en vergroenen, aanleggen van groendaken en groengevels.  

Uit de kandidaturen na de oproep van dit voorjaar werden 3 bedrijven geselecteerd:  

Horta Grand Café en Art Nouveau Zaal: groendak 

Het Grand Café Horta bevindt zich in een prachtig gebouw met artnouveau-elementen en met een dakterras van 144 m². Daarop wil Horta een intensief groendak aanleggen als stedelijke tuin. Het regenwater vanop het dak zal opgevangen worden in een regenwatertank om te gebruiken om planten water te geven, te poetsen, de toiletten te spoelen en eventueel zelfs in keukentoepassingen. 

Innovatieve stadshaven Asiadok-Oostkaai: ontharden 

De bedrijven tussen het Asiadok en de Noorderlaan willen zich gezamenlijk inzetten om het terrein aanpalend aan de gebouwen te ontharden en zo wateroverlast te verminderen. Ook de mogelijkheden om de gevels te vergroenen en water op te vangen en te recupereren komen in het leertraject aan bod. 

AG Vespa bracht voor dit dossier 5 bedrijven bij elkaar die op het terrein actief zijn. Ze dienden samen een dossier in. 

Vanbreda Building: regenwaterrecuperatie 

Vanbreda Services wil het regenwater van het 2.800 m² grote dak van de Vanbreda Building niet langer zomaar het riool zien inlopen. In de plaats daarvan wil het bedrijf het water opvangen en recupereren om het groen op het terrein water te geven, de toiletten te spoelen, ramen te wassen en het gebouw te poetsen. Daarnaast wil Vanbreda Services met een aantal concrete acties het thema water onder de aandacht brengen bij de medewerkers in het gebouw. 

Leertraject voor stad en bedrijven 

Tijdens het traject, dat in het najaar van 2024 van start gaat, krijgen de 3 bedrijven inspiratie, informatie en begeleiding van experts. Die kennis zal hen helpen om de juiste keuzes te maken, een visie op te maken en een zicht laten krijgen op de kosten en baten van de voorgestelde ingrepen. In het voorjaar van 2025 kunnen de projecten inschrijven op een investeringsoproep om de aanpassingen aan hun gebouw of terrein ook effectief te doen. Daarvoor kunnen de bedrijven tot 80.000 euro ondersteuning krijgen. Het resultaat komt dus tot stand in cocreatie tussen de stad en het bedrijf.  

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten