BreekUIT: aanbod klimplanten

Op deze pagina vind je meer informatie en foto's van het aanbod klimplanten.

  • Bewoners, Kinderdagverblijven, Scholen
  • -

Doornloze braam (Rubus fruticosus 'Thornless Evergreen')

Doornloze braam is een variant zonder doornen van de inheemse braambes. Je kiest best voor deze versie omdat planten met doornen niet toegelaten zijn op de stoep. Dit is een prachtige klimstruik met mooie bladeren en vruchtjes en kan zowel in de zon als de half-schaduw staan. De doornloze braam heeft een klimhulp nodig. Best geschikt is een draadzuil maar je kan de plant eventueel ook opbinden.


Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)

Winterjasmijn is van oorsprong een hangende struik, maar hij zorgt voor een originele inkleding van je gevel. Mits een beetje begeleiding kan hij mooi omhoog​ groeien als klimstruik. Vanaf december verschijnen de gele bloemen aan de plant. Hoe meer zon er op je gevel staat, hoe meer bloemen je  kan verwachten. Winterjasmijn kan ook in de halfschaduw geplant worden. Deze plant is heel onderhoudsvriendelijk, zonder snoei is hij op zijn mooist. Een klimzuil biedt een optimale steun voor de hangende takken van deze klimstruik. Maar je kan hem ook gewoon opbinden aan een oogvijs.


Klimhortensia (Hydrangea anomala ssp Petiolaris)

Klimhortensia heeft zich absoluut bewezen. U kan er alle kanten mee uit: uw ramen of deur mee “omkaderen” of hem gewoon laag houden. Een aanrader voor schaduw, halfschaduw en zon. Een klimhulp is niet strikt noodzakelijk maar wel wensenlijk omdat deze zelfhechtende klimplant zich niet stevig aan de gevel hecht.


Wilde bosrank (Clematis vitalba)

Wilde bosrank is een inheemse klimplant, een meerwaarde voor de biodiversiteit. Zet hem bij voorkeur in de half-schaduuw met een lage plant ervoor als bescherming. Wees geduldig met wilde bosrank in de lente. Na zijn winterslaap schiet hij traag in blad. U wordt beloond met geurige bloemen en speelse zaadvorming. Als klimhulp kan je een spandraad of een klimrek gebruiken.


Wijnstok (Vitis vinifera wit)

Een druivelaar is een echte zonneklopper. Deze klimplanten zijn aan te raden voor wie graag op de ladder kruipt met een snoeischaar want ze maken namelijk veel blad en lange takken. De klimplant heeft decoratieve bladeren en krijgt een mooie herfstverkleuring. Hij heeft nood aan een stevige klimhulp en je kan hem ook horizontaal leiden.

 
Zo kies je de beste klimplant voor je geveltuin

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten