Ondernemers, Professionals, Bewoners
Met één klik inkopen bij de lokale boer
Als ons voedsel minder kilometers aflegt, kunnen we heel wat CO2 uitsparen. Lokale landbouwers en voedselverwerkende bedrijven willen hun producten graag leveren aan supermarkten en restaurants. Maar dat is niet altijd makkelijk te organiseren. Daarom besliste Paul de Lange om Calabi op te richten: een digitaal platform waar afnemers heel makkelijk kunnen bestellen bij lokale leveranciers.
Wat is Calabi en waar kom het idee vandaan?
“Ik ben gespecialiseerd in theoretische natuurkunde. Maar ik wilde altijd ondernemen,” vertelt Paul. “Ik heb gezien hoe moeilijk het voor de boekhandel van mijn moeder was om op te boksen tegen grote spelers als Amazon en Bol.com. Die bedrijven kunnen profiteren van de nieuwste data en technologie. Voor kleine ondernemers lijkt dat onbereikbaar.”
“Dat bracht me op het idee om data van kleine ondernemers te verzamelen en voor hen te analyseren. Zodat ze daar net als grote bedrijven hun voordeel mee kunnen doen. Door een vriend die een kleine supermarkt had, viel mijn oog op de voedingssector.”
“Maar toen ik langsging bij enkele winkels zag ik hoe inefficiënt hun samenwerking met lokale leveranciers nog georganiseerd was. De ene leverancier werkt met Excel, de andere per e-mail en een derde per WhatsApp. Voor de supermarkt is het vaak gemakkelijker om met één klik te bestellen bij een groothandel. Dat is een gemiste kans.”
“Er was dus eerst een digitale oplossing nodig voor kleine leveranciers die op een gebruiksvriendelijke manier hun waren willen aanbieden. Dat is Calabi geworden. Onze missie is om van lokale producten de standaard te maken.”
“Lokaal kopen zorgt voor minder voedselkilometers en voor verbinding met de mensen die voor jouw voedsel zorgen. In de supermarkt worden lokale producten voor iedereen toegankelijk.”
Welke leveranciers kunnen we terugvinden op jullie platform?
“Lokale boeren uit het Antwerpse waren onze eerste klanten. Ik bezoek hen niet in een strak kantoor, maar ze nemen me mee op hun veld. We zijn heel trots dat deze gepassioneerde ondernemers ons vertrouwen.”
“Ondertussen hebben we ook lokale verwerkers op het platform. Er is Yassin van Figa Kombucha, er is een chutney- en sauzenmaker en een bierbrouwer.”
“Calabi is een digitale tool met een heel menselijk verhaal. De meeste van onze klanten zitten niet graag achter hun computer. Wij willen hen een digitale tool bieden die hen meer tijd geeft om bezig te zijn met hun producten.”
"Calabi is echt een geweldig platform, zeker voor het uitsturen van de facturen: zo gemakkelijk!
Het ziet er erg mooi en professioneel uit. Ik besteed zelf ook veel zorg aan mijn producten dus ik vind het belangrijk dat mijn klant dit ziet wanneer ze bestellen."
Hoe hebben jullie de opstart aangepakt en waar staan jullie nu?
“We zijn gestart in 2021. We zijn eerst met veel boeren gaan spreken, om te begrijpen waar ze tegenaan lopen.”
“Dan hebben we snel een eerste versie van het platform gelanceerd. Dankzij de feedback van onze leveranciers hebben we vandaag een functionele e-commerce oplossing voor hun B2B-contacten. We verzamelen ook de feedback van de afnemers. Hoe vlekkelozer hun bestelervaring, hoe beter voor onze klanten.”
“Onze boeren en producenten verkochten ondertussen al meer dan 5000 producten aan 50 winkels en restaurants via Calabi.”
“De leveranciers betalen een abonnement voor alle diensten: automatische pakbonnen, facturen, het bestelplatform. In september lanceren we ook een oplossing voor de opvolging van facturen, voor een kleine extra vergoeding.’
Wat betekende de steun van het Klimaatfonds voor jullie?
“Dankzij de steun konden we tijd kopen om de logistieke keten voor onze leveranciers te verbeteren. 20 lokale boeren die elke dag met hun bestelwagen in de file staan, stoten misschien wel meer CO2 uit dan 1 wekelijkse grote oplegger uit Oost-Europa.”
“Daarom matchen we afnemers en leveranciers op basis van hun locatie. Een supermarkt op het Kiel koppelen we eerder aan een boer uit Kalmthout dan uit Schilde. Nu doen we dat nog handmatig, maar op de duur willen we dat ook digitaliseren.”
“We hebben bij het Klimaatfonds ook een peter, Johan. Hij antwoordt niet alleen op vragen, maar denkt zelf betrokken mee. Ik zou collega-ondernemers zeker aanmoedigen om een project in te dienen. De aanvraag is ook geen eindeloze papierwinkel.”
Wat brengt de toekomst voor Calabi?
“Calabi is een digitale oplossing. Rond andere uitdagingen van de korte keten, bijvoorbeeld rond transport of financiering, willen we op termijn samenwerken met partners. Ik wil ook graag terug naar het idee om kleine ondernemers meer inzicht te geven in hun eigen data.”
“Er staat bovendien een B2C functionaliteit in de steigers, waarmee leveranciers een webshop voor particulieren kunnen opzetten. Zo hebben ze uiteindelijk maar één digitaal platform nodig voor alles.”
“Tenslotte kijken we ook geografisch verder. Antwerpen was ideaal om te starten. Er zijn veel leveranciers en potentiële consumenten. Er is ook veel openheid voor innovatie.”
“Nu groeien we organisch met winkels en leveranciers in de Kempen. Maar we willen Calabi ook in andere steden lanceren. We hebben ook Nederland in het vizier.”
Meer informatie
Ben je als lokale producent op zoek naar een manier om je bestellingen te beheren? Je vindt alle informatie op de Calabi website.
Interesse in meer plantaardig eten?
Iets fout of onduidelijk in dit artikel