Ontvang een subsidie van het Klimaatfonds voor jouw straf klimaatproject

Het Klimaatfonds lanceert jaarlijks nieuwe oproepen voor straffe en impactvolle projecten. Strategische klimaatprojecten van bedrijven, organisaties of bewoners(collectieven) kunnen in aanmerking komen voor een subsidie. Hou deze pagina in de gaten voor nieuwe oproepen!

 • Ondernemers, Professionals, Bewoners
 • 29/09/2022, 22:00 uur

De stad Antwerpen trekt jaarlijks een budget uit voor innovatieve projecten die bijdragen aan de Antwerpse klimaatambities. Via het Klimaatfonds lanceert ze daarom elk jaar een of meerdere thematische oproepen en een open oproep Antwerpen Klimaatstad. 

Thematische oproepen

Via de thematische oproepen richt het fonds zich op strategische en impactvolle projecten die een antwoord kunnen bieden op specifieke stedelijke klimaatuitdagingen. 

Nieuwe thematische oproep 'Hernieuwbare energie in meergezinswoningen'

In juni 2022 lanceert Stad Antwerpen een nieuwe thematische oproep die zich richt tot (mede-)eigenaars, verenigingen van mede-eigenaars en syndici van appartementsgebouwen in Antwerpen die samen met technische partners een project realiseren waarbij een slimme combinatie van duurzame technieken ingezet wordt. 

Lees hier alles over de nieuwe thematische oproep 'hernieuwbare energie in meergezinswoningen'.

Eerdere oproepen van 2022

In 2022 lanceerde het fonds eerder al een thematische oproep 'Klimaatadaptatie op private percelen' gericht op professionals. Deze oproep liep af op 15 april 2022.

Open oproep Antwerpen Klimaatstad

Via de open oproep Antwerpen Klimaatstad kunnen alle veranderingsgerichte projecten die bijdragen aan de klimaatambities van de stad, een aanvraag voor subsidie indienen.

De stad lanceert jaarlijks een open oproep. Lees hier meer over de open oproep van 2022. Deze oproep liep af op 15 april 2022. 

Om op de hoogte te blijven van nieuwe oproepen, hou je best deze pagina in de gaten of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Welke projecten komen in aanmerking voor een toelage?

 • Een project moet plaatsvinden op of effect hebben op het grondgebied van de stad Antwerpen of de districten. 
 • Ingediende projecten moeten bijdragen aan:
  • het verminderen van de CO2-uitstoot bijvoorbeeld op vlak van energie, mobiliteit, …
  • het verhogen van de weerbaarheid van Antwerpen tegen de gevolgen van de klimaatopwarming, bijvoorbeeld op vlak van groen, water, hitte,…
  • een gezondere leefomgeving bijvoorbeeld op vlak van luchtkwaliteit, geluid, biodiversiteit. 

Voor alle projecten is het subsidiereglement Klimaatfonds altijd van toepassing. Voor elke oproep wordt aanvullend ook een toelichtingsdocument opgesteld, waarin bijkomende voorwaarden kunnen worden opgelegd aan de projecten. Lees dus grondig de detailpagina en het toelichtingsdocument van de oproep waarvoor je een dossier wil indienen!

Hoeveel bedraagt de toelage?

Een project kan maximaal 50.000 euro ontvangen.

Welke kosten kan je inbrengen?

De kosten die je kan inbrengen voor de subsidie, worden per oproep bepaald. Het Klimaatfonds voorziet in:

 • een algemene oproep: hiervoor komen alle werkingskosten in aanmerking zoals bijvoorbeeld personeelskost, organisatiekost, klein materiaal;..

De stad moet op voorhand de kosten accepteren. Ze moeten een concreet en aantoonbaar verband hebben met het project. Een project loopt maximaal over een periode van 2 jaar. De toelage wordt uitbetaald in 2 keren:

 • 50% krijg je nadat het college jouw project heeft goedgekeurd;
 • 50 % krijg je nadat het college het eindverslag van jouw project gunstig beoordeeld heeft.

Ondersteuning

Stad Antwerpen zorgt voor ondersteuning voor projecten die een aanvraag doen door:

 • de organisatie van een online infomoment waar geïnteresseerden terecht kunnen voor meer informatie over het Klimaatfonds en de oproepen. 
 • de organisatie van online coffee corners waar kandidaten hun project een op een kunnen bespreken met een stadsmedewerker. 
 • Goedgekeurde projecten krijgen een peter/meter toegewezen die jouw project mee opvolgt en bij wie je terecht kan met inhoudelijke vragen.
 • Voor al je praktische vragen kan je altijd terecht bij duurzame.stad@antwerpen.be

Een project indienen

De uiterste indieningsdatum voor de open oproep en de thematische oproep 'klimaatadaptatie op private percelen'  is afgelopen op 15 april 2022 om middernacht. Hou deze pagina in de gaten voor nieuwe oproepen!

 • Elk project dat ingediend wordt, is onderhevig aan het subsidiereglement. Lees het goed na.
 • Het toelichtingsdocument van de oproep waarvoor je een project wil indienen, geldt als aanvullend reglement voor die oproep. Lees het dus goed na. Je vindt de toelichtingsdocumenten bij de detailpagina's van de oproepen.
 • Een project indienen voor de open oproep en de thematische oproep 'Klimaatadaptatie op private percelen' kon tot en met 15 april 2022
 • Een project indienen doe je via een elektronisch intakeformulier. Het formulier is beschikbaar als er lopende oproepen zijn.
 • Zorg ervoor dat je alle verplichte bijlagen in het intakeformulier toevoegt. Voor de projectbegroting en het aanvraagfomulier zijn er vaste sjablonen die je moet invullen. Je vindt ze bij de detailpagina's van de oproepen.

Meer informatie

Heb je nog praktische vragen over het Klimaatfonds? Dan kan je die altijd stellen via duurzame.stad@antwerpen.be.

29 sep.
Thematische oproep: hernieuwbare energie in meergezinswoningen

Bewoners, Professionals

Lees meer

Subsidiereglement Klimaatfonds

Professionals, Ondernemers, Professionals

Lees meer

Privacy verklaring Klimaatfonds

Ondernemers, Professionals, Bewoners

Lees meer

Acht straffe klimaatprojecten krijgen een toelage via het Klimaatfonds

Professionals, Bewoners, Professionals

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten