2500 vierkante meter gevelisolatie voor appartementsgebouw Brabo I

Dankzij een masterplan dat de renovatie voor de volgende jaren uitstippelt, weten de bewoners van appartementsgebouw Brabo I op Linkeroever perfect hoe dit gebouw de komende jaren energiezuiniger gemaakt kan worden en wat hen dit kan kosten.

  • Bewoners, Ondernemers, Professionals
  • -

Sonja, Joni en Britt popelen om het verhaal over hun appartementsgebouw Brabo I te brengen. Sonja is voorzitster van de Raad Mede-Eigendom (RVM). De raad is al jaren trekkende kracht in dit energiebesparende project voor alle bewoners. Britt, syndicus voor het gebouw, ging al van in het begin mee in het verhaal van de renovatie aangezien het voor haar logisch was om een goed onderhouden gebouw in de portefeuille van syndicus Trigon te houden. En met de expertise van Joni, die als projectarchitect van Gevelinzicht de bouwplannen begeleidt, is het trio volledig.

Joni: “Hopelijk zetten we in het najaar van 2022 samen met de bewoners van het gebouw een eerste grote stap om dit appartementsgebouw te verduurzamen. Van 3 gevels zullen we de problemen gecombineerd aanpakken. Zo bestrijden we betonrot, gaan we waterinfiltratie aanpakken en verbeteren we de brandveiligheid. Bovendien zorgen nieuwe isolatie en nieuwe terrassen voor een daling van het energieverbruik. Aansluitend kunnen de bewoners op hun eigen tempo de ramen vernieuwen. In een volgende fase zouden de bewoners de achtergevel van het gebouw en de technische schachten kunnen aanpakken volgens het Masterplan. Maar daar moeten ze nog over beslissen.”

Vertrokken voor een lange, duurzame reis

Dat werken aan een appartementsgebouw niet zo vanzelfsprekend zijn, is te merken als Sonja vertelt hoe lang zij al aan de kar van een renovatie trekt.

(lees verder onder de afbeelding)

Sonja: “Jaren geleden al las ik een bericht van de stad Antwerpen dat dakisolatie verplicht zou worden. Op dat moment had ons gebouw dringend nood aan renovatie. Hier en daar merkten we insijpelend water via het dak. We lieten daarom in 2016 isolatie en een nieuwe dakbedekking plaatsen. Een jaar eerder hadden we ook al de toenmalige verwarmingsbranders laten vernieuwen, want die liepen op hun einde. De kosten die we in die jaren maakten, verdienden we op ongeveer anderhalf jaar terug dankzij een lagere energierekening. Dat deed de bewoners beseffen dat het onderhoud van het gebouw een positief effect kan hebben op hun eigen kosten.” 

Die eerste werken en contacten met de stad hielpen de bewoners en de syndicus verder nadenken over de toekomst. Het was immers duidelijk dat op termijn ook de gevels aangepakt zouden moeten worden om het betonrot aan te pakken. 

Britt: “Voor ons als syndicus was het fijn om te zien dat de stad tools uitwerkte om bewoners te informeren over zo’n groot project. Door de opmaak van een masterplan is zwart op wit aan te tonen hoe je je gebouw best renoveert. Het masterplan berekent namelijk verschillende scenario’s. Wat kost het als je eenvoudigweg een gebrek herstelt? Wat kost het als je het gebrek toekomstgericht aanpakt of bijvoorbeeld een stapje ambitieuzer isoleert? Wat kost het als je in een keer enkele werken combineert?”

Joni: “Dankzij de Masterplanstudie was het mogelijk om een integrale studie op te maken, zodat problemen op een integrale manier aangepakt kunnen worden.” 

Sonja: “Door dat totale plaatje dat door Joni geschetst werd en de goede uitleg van de stad, kregen we op de algemene vergaderingen van de VME iedereen sneller overtuigd om te kiezen voor een grondige renovatie. Problemen werden aan kansen gekoppeld en bewoners zagen dat bij een kleine meerkost de meerwaarde exponentieel steeg. Dat 4/5de van de bewoners voor een investeringsbeslissing van 4 miljoen euro stemde, wil al wat zeggen. En maar liefst 88% van de bewoners gaf de raad, de architect en de syndicus het vertrouwen om dit project uit te voeren.”

(lees verder onder de afbeelding)

Onafhankelijke hulp van de stad

Joni: “Vanuit Gevelinzicht zorgen wij er voor dat het technische verhaal op mensenmaat verteld wordt. Maar de steun en onafhankelijkheid van de renovatiecoaches van de stad is een groot pluspunt. Zij vertellen een heel persoonlijk verhaal. " 

Sonja: “Bovendien zochten zij voor alle bewoners die financiële hulp nodig hadden naar een oplossing op maat. Ze kenden immers de premies, hielpen mensen met het papierwerk voor de aanvraag hiervan, zochten naar betaalbare leningen, …"

Britt: “ … kennis die zelfs voor ons als syndicus niet voor de hand ligt. De onafhankelijke functie van de renovatiecoaches van de stad, zorgde volgens ons voor een groot vertrouwen van de bewoners in het project waarmee we nu van start gaan. Dat is een onbetaalbare hulp bij het opzetten van een groot meerjarenproject. Immers voor iedereen moet het financiële plaatje kloppen.”

(lees verder onder de afbeelding)

De bewoners kijken, net zoals de stad uit naar de werken. Dit project kan immers als voorbeeld dienen voor andere grote gebouwen die gerenoveerd moeten worden. Samen met bewoners, architecten en syndici kan er in Antwerpen zo nog enorm bespaard worden op CO2-uitstoot.

Zelf aan de slag

Woon je zelf in een appartementsgebouw van minstens 20 wooneenheden en heb je renovatieplannen? Leg je oor dan eens te luisteren bij de renovatiecoaches van de stad. Samen met alle bewoners en partners in het gebouw maken zij een plan op om je gebouw te renoveren én gaan zij op zoek naar betaalbare oplossingen. Ook voor kleinere appartementsgebouwen heeft de stad een aanbod, de renovatiebegeleiding.

Professionele ondersteuning bij de energierenovatie van een appartementsgebouw.

Woon je in een appartementsgebouw en wil je dat energiezuinig maken? Vraag dan hier de hulp aan van een renovatiecoach. De ondersteuning is een gratis dienstverlening van de stad Antwerpen.

Advies aanvragen 

 

Gratis verbouwadvies voor appartementsgebouwen

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten