Eén boom in de stad maakt een heel huizenblok groen

Een boom in je tuin is een waar genot. Niet enkel voor de eigenaar, maar vaak voor het hele huizenblok. En al helemaal voor een bonte verzameling dieren. Geniet even mee van de esdoorn van Lief.

  • Bewoners
  • -

Tien jaar geleden kocht Lief een woning in Berchem. De tuin was toen nog heel overwoekerd, meer een soort mini-oerwoud. Maar in het midden van de tuin, stond op een heuveltje wel een pracht van een esdoorn. Om die boom nog meer tot zijn recht te laten komen, werden er wat kleinere bomen en struiken verwijderd, waardoor de tuin nu het ideale evenwicht van licht, vertoeven en groen combineert.

(lees verder onder de afbeelding)

“Ik droomde altijd al van een grote boom in onze tuin. In onze vorige woning hadden we een miniem koertje waar ik ooit eens een eikel uit het bos geplant heb, met het idee dat daar dan op termijn een geweldige eik uit zou groeien. Helaas groeien die nogal traag,” lacht Lief. Ze heeft geen idee hoe het met haar eik vergaan is, maar ze was des te blijer met de beslissing van de vorige bewoners om in de jaren ’70 de esdoorn in haar huidige tuin aan te planten.

Met de boom naar de dokter

De statige boom is tien jaar geleden nog eens een keertje gesnoeid door een professionele bomendokter en doet nu dienst als natuurlijke parasol in het midden van de tuin. Iets meer naar achteren in de tuin staat nog een notenboom die in grillige bochten van de esdoorn weg groeit, broederlijk wedijverend om de zon.

(lees verder onder de afbeelding)


“Het is gewoon heerlijk om te zien hoe die boom er gewoon ‘staat’. Zijn stam heeft zich echt gezet, de boom maakt zo deel uit van de tuin, van de omgeving. Ik vind het gewoon prachtig. Weet je wat ook heerlijk is? Al het leven dat in de boom zit: dit jaar zag ik al een nest van eksters zitten, we hebben uiteraard veel duiven die op bezoek komen, maar ook een roodborstje, vinken en mezen vinden de boom geweldig. In het najaar strijken er voor een tijdje spreeuwen in de boom neer die hem waarschijnlijk als verzamelpunt gebruiken. En een koppel bonte spechten geniet enorm van de notenboom.”

“Ik denk dat ik al minstens 1000 beginnende esdoorns heb uitgetrokken!”

Langs de rand van Lief’s tuin staan dan ook nog eens rode besjes, een klimop met blauwe bessen en andere struiken en fruitbomen die als feestmaal dienst doen voor al dat volk in die boom. De esdoorn brengt ook wel wat werk met zich mee. In het voorjaar regent het als het ware uitgebloeide bloesems en in het najaar ligt de tuin vol met de gekende ‘helikoptertjes’. Die moeten natuurlijk wel weg, anders staat de tuin in mum van tijd vol met nieuwe esdoorns. Even met de grasmaaier er over en dat is ook weer in orde.

(lees verder onder de afbeelding)


De boom van de buurt

Ondanks dat, zou de buurt deze boom nooit kwijt willen. “Ge gaat hem toch niet uitdoen hé?” Die vraag krijgt Lief het meest. Een van de buren toont vanuit een slaapkamerraam hoe heerlijk groen het binnen gebied er uit ziet. Eén boom in de stad en een heel huizenblok heeft zicht op groen.

Zelf boomplannen? Op Bomenwijzer kan je nagaan hoe groot jouw boom wordt en hoe snel hij groeit. Plant je boom op minstens twee meter van een muur.

De groendienst van de stad verzamelde 10 tips om te genieten van een gezonde boom in jouw stadstuin.

Klimaatpremie

Bewoners, Kinderdagverblijven, Ondernemers, Professionals, Scholen

Lees meer

Gratis advies voor jouw groen project

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten