Professionals, Ondernemers
Posthof helpt Berchemse straten vergroenen
De Wijnstraat is een van de Berchemse straten die er binnenkort weer wat groener zullen uitzien. De buurtbewoners legden er samen met Posthof vzw heel wat nieuwe geveltuintjes aan.
Met de steun van het district Berchem en het Antwerpse Klimaatfonds, lanceerde Posthof vzw het project ‘Natuur op straat’. Met dit project wil Posthof samen met de bewoners de Berchemse straten verder vergroenen. In de Wijnstraat is het project al het verst gevorderd.
De Wijnstraat geeft het goede voorbeeld
De bewoners van de Wijnstraat waren zelf vragende partij om hun straat te ontharden en te vergroenen. Deze straat is nu de eerste straat waar ‘Natuur op straat’ in de praktijk is omgezet.
(Lees verder onder de afbeelding)
In maart maakten de inwoners van de Wijnstraat kennis met het project tijdens een online infosessie. Om nog meer mensen warm te maken, organiseerde Posthof (coronaproof) huis-aan-huisbezoeken, inspiratiewandelingen en zelfs tekensessies in de straat. Zo’n krijttekening voor de gevel geeft de bewoner een duidelijker beeld van hoe zijn tuintje er concreet uit kan zien.
(Lees verder onder de afbeelding)
Op 27 juni was het dan zo ver. Alle deelnemende bewoners gingen samen aan de slag om nieuwe plantvakken in de straat te maken en te beplanten. Maar liefst 35 % van de bewoners van de Wijnstraat deden mee en braken een deel van de verharding uit. Om de zomermaanden te overbruggen, werden de plantvakken voorlopig ingezaaid met goudsbloemen. In het najaar volgt de beplanting met de definitieve planten.
(Lees verder onder de afbeelding)
Na de Wijnstraat zal Posthof ook andere straten in Berchem helpen vergroenen. Op de planning staan alvast de tuinstraten in Oud-Berchem en de Boomgaardstraat.
Alleen maar voordelen
Meer groen in de Antwerpse straten heeft alleen maar voordelen. Door een plantenbuffer aan te leggen langs je gevel, zorg je voor meer verkoeling op warme zomerdagen. Maar ook bij regenweer is een geveltuin bijzonder nuttig. Door delen van de stoep te ontharden, kan er meer regenwater in de bodem dringen. Hierdoor belandt er minder water in de riool, wat dan weer helpt om wateroverlast te beperken. En zeg nu zelf: een groene straat is toch ook gewoon veel aangenamer om in te wonen!
Wil jij jouw straat ook wat groener maken? Kijk dan welke ondersteuning jouw district voorziet bij de aanleg van een geveltuin. Hou hierbij ook rekening met de voorwaarden waaraan een geveltuintje moet voldoen.
Wil je op jouw ganse perceel of op jouw dak aan de slag met water en meer groen? Lees dan alles over de Klimaatpremie die de stad hiervoor geeft.
Klimaatfonds roept professionals op om in te zetten op ontharden en vergroenen
Projecten van professionals die inzetten op of aanzetten tot meer ontharden en vergroenen op private percelen, kunnen nog tot 15 april 2022 een dossier indienen bij het Klimaatfonds. Lees alles over de lopende thematische oproep 'Klimaatadaptatie op private percelen'.
Iets fout of onduidelijk in dit artikel