Bellen blazen in het groen bij de Kleine Wereldburger
De ontharde speelplaats van de Steinerschool de Kleine Wereldburger is ook tijdens de vakantie een creatieve biotoop voor schoolkinderen. Gedurende de zomer voorzien de ouders van de kinderen zelf opvang voor de kleinsten. De kinderen kunnen ontspannen in het hakselhout, blazen bellen tussen de bloemen en bouwen zandkastelen in de schaduw.
Ruud en Stijn, twee handige harry’s en vaders verwelkomen ons in de Steinerschool de Kleine Wereldburger in Borgerhout. Samen met enkele andere ouders onthardden ze in augustus 2023 de speelplek van hun kroost. Hiervoor konden ze rekenen op de steun van het EcoHuis via het klimaattraject voor scholen.
Weg steen, hallo groen
“Vroeger was de bodem bijna helemaal bedekt met verharding, de stenen lagen schots en scheef. Tijdens het regenseizoen stond het hier onder water. Soms leuk voor de kinderen om in de modder te spelen, maar daar hield het ook bij op. Het was pijnlijk als ze vielen.” Vertellen Ruud en Stijn. Nu is er een centrale plek uit hakselhout waar de kleinsten kunnen vertoeven. “Voor schoolfeesten vormt deze plek het epicentrum. Tijdens het Pinksterfeest bijvoorbeeld, dansen de kinderen rond een paal met kleurrijke linten.”
Rond de centrale plek staat een afgesloten bloemenkraag, de planten groeien snel en kunnen tegen een stootje. Zo zijn ze bestendig tegen kleine, curieuze kinderhanden. Tussen de kraag door vind je wandelpaadjes die leiden naar houten spelconstructies voor de iets ouderen, ze kunnen daar klimmen en klauteren naar believen. Een overdekte zandbak en regenwaterkraan maken het geheel tot een mooi vergroend plaatje.
Teamwerk maakt sterk
Vorige zomer nam een groep ouders het heft in handen. Ze zochten een tuinaannemer met ervaring in natuurspeelplaatsen. Zo kwamen ze uit bij Groenman. Samen met Groenman werkte Stijn, die zelf architect is, een plan uit voor de verharde binnenkoer. Groenman koos voor ondersteuning acaciahout, een hardhout dat lang meegaat. Er werd eveneens een speelkraantje geïnstalleerd op basis van regenwater.
De tegelwijsheid luidt niet voor niets “veel handen maken licht werk”, want op een week tijd haalden Stijn en co maar liefst 200 m² stenen uit de grond. Van de gewipte tegels maakte Ruud o.a. een podium onder de luifel, waar de kinderen dagelijks toneeltjes opvoeren. Er werd ook een piramide gemaakt voor de glijbaan met gerecycleerde stenen.
“Het is een leuke manier om de ouders die je elke dag aan de schoolpoort ziet, op een andere manier te leren kennen. Soms organiseren we klusdagen in de school. Wij zetten ons graag samen in voor onze kinderen.” vertelt Stijn.
Vakantieopvang door ouders
En die leuke contacten, die leiden soms tot wat meer. Zo deelt De Kleine Wereldburger haar speelplaats ook met de kinderen en ouders tijdens de vakantie. Geen vakantiekampjes door externen, maar opvang door de ouders zelf in een beurtrolsysteem. Op deze manier blijft de nieuwe mooie natuurspeelplaats ook toegankelijk tijdens de zomervakantie en hebben de opvangouders een zee aan ruimte.
Aanpassen kan verrassen
Tijdens de zomer wordt er goed afgespeeld. De kinderen genieten buiten van een goede dosis vitamine (door bellen te blazen). Een insmeersessie houdt ouder en kind beschermd. Wanneer het te warm wordt, maken ze fleurige vlinders van koffiefilters.
Doorheen het schooljaar maken vooral de kleuters gebruik van de natuurspeelplaats, en gaan de grotere kinderen spelen (en voetballen) op het Krugerplein. De voetballers in de opvang moesten even wennen aan hun ontharde plek, maar waren innovatief. “Kinderen passen zich snel aan. Ze maakten een geïmproviseerd voetbalveld en verplaatsten hun goals.” zegt Stijn.
Toekomstperspectief
Als Stijn verder mag nadenken over de speelplaats, dan fantaseert hij over een modderkeuken en waterspeelplaats. “Er is al een installatie voor een klimplant, dat zou ideaal zijn voor warmere dagen. Schaduw en verkoeling lijken me nog een goed werkpunt.” Samen met de coach van hun klimaattraject kunnen ze daar verder over nadenken. De Kleine Wereldburger zal binnenkort een integrale verbouwing ondergaan.
Meer weten?
Wil je ook aan de slag met jouw speelplaats? Stad Antwerpen ondersteunt met advies, inspiratie, vormingen, coaching en subsidies. Meer daarover lees je op www.antwerpenvoorklimaat.be/speelplaats.
Wie ook graag aan vakantieopvang door ouders wil doen, vindt een heleboel handige tips op de pagina van De Transformisten.
Iets fout of onduidelijk in dit artikel