Materialen hergebruiken voor je verbouwing

Larissa uit Wilrijk kende het EcoHuis al, maar de gratis renovatiebegeleiding was ook voor haar een nieuwe ontdekking. De adviseur van de stad laat haar zien in welke volgorde en met welke materialen zij haar huis best duurzaam renoveert.

  • Online
  • Bewoners
  • -

Voor Larissa uit Wilrijk is duurzaam leven een bewuste keuze. Ze kende het EcoHuis dan ook al langer en ging eerder op haar appartement met groen en een wormenbak aan de slag. Toen ze haar eerste woning kocht, samen met haar vriend, was het voor haar maar een kleine stap om bij het EcoHuis langs te gaan.

Larissa: “De sympathieke vrouw die me ontving, wees me er op dat de stad gratis renovatiebegeleiding aanbiedt voor verbouwen en isoleren. Ze vertelde me dat er iemand langs zou komen in onze woning om samen de plannen te bekijken en de woning te verbouwen naar de normen van vandaag. Ook zou die persoon meer inzicht kunnen geven in welke materialen we konden gebruiken en zou hij kunnen helpen met het opzoeken van premies.”

(lees verder onder de afbeelding)

Op de muren zal Larissa natuurlijke en ademende leembepleistering aanbrengen.

Een tweede leven geven

Renovatiebegeleider Cedric ging inderdaad ter plekke en ontdekte een karaktervolle woning in Wilrijk, die wel zo goed als volledig gestript zou worden door Larissa en haar vriend. Verlaagde plafonds die afbreuk doen aan de oude moulures werden verwijderd en een rolstoellift die van het gelijkvloers naar het verdiep ging, verkocht Larissa op een tweedehandswebsite.

Larissa: “Voor mij is duurzaam renoveren meer dan enkel natuurlijke materialen gebruiken, zoals de leembepleistering of de houten ramen met hoogrendementsbeglazing die ik ga laten plaatsen. Duurzaam renoveren wil ook zeggen dat je hergebruikt wat er al is of bestaat. De keuken bijvoorbeeld lieten we zitten, omdat die vrij recent was. Ook de radiatoren zijn nog goed. Daarvan moest ik mijn loodgieter overtuigen, die eigenlijk gewoon nieuwe wou bestellen.”

Larissa: “Ik spendeer wat extra tijd op Facebook-groepen zoals Freecycle en Buurman of tweedehandswebsites. Daardoor vond ik bijvoorbeeld cementtegels die ik in de hal kan gebruiken of een leuke oude poedertafel die ik gewoon van een nieuw werkblad laat voorzien zodat het als lavabo-meubel kan dienstdoen.”

(lees verder onder de afbeelding)

De meeste radiatoren zijn nog in goede staat en zal Larissa hergebruiken.

Oplossingen op maat

Het koppel laat binnenkort het puntdak en de voorgevel isoleren. Omdat de gevelsteen zo mooi is, kozen ze ervoor om de gevel langs de binnenzijde te laten isoleren.

Larissa: “Omdat dit een minder evidente keuze is, sprak ik het goed door met de adviseur. Door ventilatieroosters in de ramen te voorzien, vermijden we condensatie. De renovatiebegeleider weet ook welke firma’s ervaring hebben met dit soort isolatie en goed resultaat opleveren. Zijn uitleg en materialenkennis zorgen voor een oplossing die specifiek op maat van mijn woning is.” 

Een van de grootste uitdagingen is het plaatsen van een koepel boven de keuken zodat daar ook meer daglicht is.

Larissa: “De betonnen balken liggen eigenlijk in de verkeerde richting, dus daar moeten we nog steunbalken voor voorzien. Omdat het dak boven deze ruimte ook nog geïsoleerd moet worden, kunnen we dat allemaal samen aanpakken. Een extra uitdaging zal zijn om het dak en de isolatie te laten aansluiten op onze raamdorpels en de isolatie van de muren van de buren, die wel langs de buitenkant geplaatst kon worden.”

(lees verder onder de afbeelding)

De adviseur zoekt mee naar oplossingen voor de nieuwe ramen en dakisolatie.

Naast haar tevredenheid over de begeleiding wil Larissa nog een laatste tip meegeven.

Larissa: “Als je je woning grondig verbouwt, zoals wij, kijk dan ook eens naar de inrichting van de technieken. Het voorraadvat en de verwarmingsketel laten we bovenaan in de woning plaatsen. Daardoor zijn er minder meters leiding nodig naar de badkamer. Ik heb liever sneller warm water in mijn douche dan bijvoorbeeld in de keuken.”

Wanneer we afscheid nemen, toont Larissa ons nog snel de tuin. Een oude vijver waar ze eerst dacht een moestuin van te maken, verraste haar met vissen en kikkers, waardoor ze het niet over haar hart kreeg om die te verwijderen. Bovendien is een vijver in de tuin ook nuttig om de temperatuur in de stad te verlagen tijdens de warmere zomers. Maar dat is dan weer een ander verhaal.

(lees verder onder de afbeelding)

Larissa werd verliefd op het eco-systeem dat haar vijver biedt.

Zelf aan de slag?

Om je te helpen met je verbouwplannen, voorziet de stad Antwerpen een gratis renovatiebegeleiding. Zo wordt het voor jou eenvoudiger om je woning energiezuiniger te maken.

Vraag hier renovatiebegeleiding aan

Via het elektronisch formulier kan je gratis renovatiebegeleiding aanvragen tijdens jouw duurzame verbouwingen.

renovatiebegeleiding aanvragen 

 

 
Gratis renovatiebegeleiding tijdens jouw verbouwing

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten