De tuin van Lola heeft geen gras, maar is toch groen

Een klimaatrobuuste tuin kan ook zonder gras. Lola uit Borgerhout legde een low-budget tuintje aan met kiezels en zorgvuldig uitgezochte planten.

  • Bewoners
  • -

Een klimaatrobuuste tuin, dat is een tuin waar het regenwater in de grond kan sijpelen, er koelteplekjes aanwezig zijn en de planten robuust zijn. 

Een alternatief voor een gazon

Toen Lola en haar partner hun huis in Borgerhout kochten, lag er wel gewoon gras in de tuin en dat vonden ze best. Maar de hond liep het gras steeds stuk. Na vruchteloze pogingen met opnieuw gras zaaien en grasmatten leggen, zochten ze naar een hondenproof alternatief. 

Een koer met tegels? Ze hebben het overwogen, maar vonden dat niet klimaatrobuust. Het water kan dan niet langer de bodem indringen. De tuinontwerpers van de buren stelden steentapijt voor, maar dat paste niet in het budget. De oplossing kwam uiteindelijk in de vorm van low-budget waterdoorlaatbare kiezels. Weelderige plantenborders zorgen ervoor dat de tuin toch groen oogt. Koelteplekjes zijn er dankzij de bomen van de buren en de parasol. 

De verrassing: onder het gazon bleek een oude tegelvloer te liggen. Die verhinderde dat het regenwater goed kon weglopen en maakte de tuin nat en drassig. Samen met vrienden werd de tegelvloer helemaal uitgegraven. Een hele klus! Pas daarna gingen de kiezels erin. 

De juiste plant op de juiste plaats

Ook de plantenkeuze was niet meteen prijs. De planten die er zo mooi bij stonden in het tuincentrum, deden het niet goed in eigen tuin. Na enkele jaren sukkelen riep Lola de hulp in van een vriend met veel plantenkennis. Met zijn advies kwamen ze tot een doordacht beplantingsplan. Alle planten staan op de juiste plaats en vullen elkaar aan. 

De tip van Lola aan wie zijn tuin wil (her)aanleggen? Laat je bijstaan door iemand met kennis! 

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten