Genieten van een geveltuin voor je school

Het is een droge, maar wat frisse ochtend wanneer we Claire van de Ibex basisschool ontmoeten. Ibex deed mee aan BreekUIT en zorgde er dankzij hun inzet voor dat hun straat nu veel groener oogt. Om dat te bereiken, legden zij maar liefst 36 meter geveltuin aan.

  • Bewoners, Scholen
  • -

Juf Claire stuurt de ECO-werkgroep aan in de Ibex-basisschool. Dankzij de gedrevenheid van die groep vind je nu in de Seraphin De Grootestraat een knappe geveltuin die langs de hele voorgevel van de school loopt.

Een geveltuin is een goede start

Claire: “Voor Ibex zijn beweging, verbinding en bewust omgaan met de natuur de drie basispeilers waarop we onze werking stoelen. Het was dan ook een evidente keuze om mee te doen aan BreekUIT en de stad mee groener en klimaatrobuuster te maken. Vorig jaar startten we bovendien met een klimaattraject voor onze school. We gaan van de speelplaats een natuurspeelplaats maken.”

(lees verder onder de afbeelding)

Dat de ongeveer 15 vierkante meter die de school uitbrak aan de gevel maar een begin is, blijkt uit de ambities voor die natuurspeelplaats die Claire uit de doeken doet.

Claire: “De kinderen mochten echt mee nadenken over hun droomschool. Ze vertelden over hun speelplaats, tekenden of maakten maquettes. Momenteel zijn we samen met de mensen van het EcoScholen-project de plannen aan het uitwerken. Kunnen we ouders betrekken? Eventueel voor het onderhoud van het groen in de zomer? Hoe zetten we klusdagen op en hoe zorgen we ervoor dat de kinderen echt kunnen meewerken en leren over hun speelplaats?”

(lees verder onder de afbeelding)

De eerste stappen zijn in ieder geval al gezet. De geveltuin die in het plantseizoen van het najaar gerealiseerd werd, helpt de kinderen nu om kennis te maken met de seizoenen op een heel directe manier. Ook over onderhoud en het nut van planten kunnen ze bijleren.

Claire: “Ik vond het heel fijn om de geveltuin aan te leggen. Er was best veel dat we met de kinderen samen konden doen. Ze braken de tegels uit en versleepten ze, ze plantten met veel zorg de plantjes en geven ze nu heel graag water. Ook het zien groeien en bloeien van de planten doorheen de seizoenen is voor hen heel leerrijk.”

(lees verder onder de afbeelding)

Groen voor de buurt

Claire: “We krijgen heel veel positieve reacties van de buurt. De straat ziet er veel groener uit en aangezien het groen onderhouden wordt door ons, kunnen buggy’s of rolstoelen nog passeren. Ook de kinderen zelf kunnen met een gerust hart op de stoep fietsen.”

De geveltuin van Ibex heeft een massa planten. Samen met de kinderen kozen de leerkrachten voor lage beplanting, gecombineerd met middelhoge planten. Tussen de ramen was er dan weer plek voor zelfhechtende klimmers. In de geveltuin van Ibex vind je prachtkaars, kleine maagdenpalm, herfstanemoon, grote veldbies, schoenlappersplant, duizendknoop, leliegras en bosaardbei.

Claire: “ En ik heb al begrepen dat we zeker die laatste wat in toom moeten houden. Maar zo’n geveltuin is een goede manier voor ons allen om onze groene vingers te trainen. We kijken al uit naar de groene speelplaats om de opgedane kennis toe te passen!”

(lees verder onder de afbeelding)

Zelf aan de slag

Wil je zelf een geveltuin aanleggen? Kijk dan zeker eerst hier voor de spelregels van een geveltuin. Je district kan je mogelijks helpen met ondersteuning.

Ook werken aan een klimaatrobuuste of klimaatbewuste school? Dan is het klimaattraject voor EcoScholen misschien wel iets voor jou. 
 

 
Voorwaarden om een geveltuin aan te leggen

Lees meer

Leerlingen bloeien open op natuurspeelplaats van IBEX

Bewoners, ,

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten