Een eetbare tuin voor vogels

Katelijne woont met haar man en kinderen in een statige rijwoning in Borgerhout. Enkele authentieke elementen zijn bewaard, maar waar de koer vroeger verhard was, maakte Katelijne nu plaats voor meer groen.

  • Bewoners
  • -

Ongeveer 15 jaar geleden kochten Katelijne en haar man een oudere herenwoning in Borgerhout. De statige gang en de hoge plafonds in combinatie met enkele andere authentieke elementen konden hen overtuigen om in de stad te komen wonen. Voor Katelijne was dit een minder evidente keuze, aangezien zij het groene uitzicht van Limburg gewend was.

Verbouwen met advies

Katelijne: “Een woning kopen in een stad is best prijzig, maar je krijgt er wel veel mogelijkheden voor in de plaats. Onder andere werk en scholen zijn vlakbij. De woning kon echter wel een opknapbeurt gebruiken. Zo investeerden we eerst in isolatie en gingen we na het advies van de stad een energielening aan om driedubbel glas te plaatsen.”

Net als bij vele andere Antwerpenaren verloopt de verbouwing stapsgewijs. Na de vloer- en dakisolatie volgden de ramen en een deel van de binnenafwerking staat nog op de agenda. 

Katelijne: “We maakten van een achterbouw een extra buitenruimte. Een deel van de constructie bleef staan, maar op deze manier verkleinden we het volume van de woning. Deze ruimte is perfect om buiten te zitten in de zomer en het tussenseizoen en hoeft in de winter niet verwarmd te worden. De koer, die gewoon uit tegels bestaat, lieten we opvullen met witte kiezel.”

(lees verder onder de afbeelding)

Hunkeren naar groen

Toch stopte het niet daar voor Katelijne. De BreekUIT-actie van de stad deed haar nadenken over haar buitenruimte.

Katelijne: “Achteraf gezien bleken de kiezels toch veel werk om ze proper te houden. Daarom besloot ik al een deel van onze buitenruimte te ontharden. Dankzij de Breekuit-actie kregen we planten in ruil voor de stenen die we uitbraken. Na een weekend stevig doorwerken, hadden we al zo’n 10 vierkante meter extra groen aan onze woning.”

(lees verder onder de afbeelding)

Vanuit de eetkamer en keuken zie je de klimplanten en verschillende bessenstruiken tussen lage schaduwplanten staan.

Katelijne: “Als kind al was ik dol op het geluid en de actie van vogels. De klimop is de enige plant die vroeger ook op deze koer stond. Hij biedt nestplek aan verschillende vogels. De eetbare planten en ook onze perenboom zijn in eerste instantie de eettafel voor de vogels. Ik geniet van hun gekwetter als ik buiten zit en verbaas me er tegelijkertijd telkens in hoe hard die planten het stadslawaai dempen.”

(lees verder onder de afbeelding)

Genieten is de boodschap

Voor Katelijne is de tuin nu minder een opgave. Verwilderen mag, woekerende planten een keer per jaar met de hand inkorten volstaat. Genieten van de tuin is de boodschap.

Katelijne raadt iedereen aan om Antwerpen voor Klimaat te volgen: “Dankzij de posts op Facebook en Instagram geraak ik overtuigd dat ook mijn inspanningen tellen. Het helpt me om mijn man en gezin te overtuigen om meer met groen en energie bezig te zijn. Als onze badkamer rond is, kan op dat dak misschien nog een groendak komen. Ook daar heb ik veel over bijgeleerd.”

(lees verder onder de afbeelding)

Zelf aan de slag met groen of water?

Neem zeker contact op met de adviseurs van de stad via dit e-formulier. Vertel hen je plan en je krijgt advies op maat voor jouw project. Groen- en waterprojecten kan je sinds kort realiseren met de Antwerpse Klimaatpremie.

De Antwerpse Klimaatpremie steunt projecten die:

  • Een dak vergroenen,
  • Verharding uitbreken en vergroenen,
  • Regenwater hergebruiken of
  • Regenwater laten infiltreren.
 
Gratis advies voor jouw groen project

Lees meer

Klimaatpremie

Kinderdagverblijven, Ondernemers, Professionals, Scholen,

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten