Het doe-het-zelf irrigatiesysteem van Paul
Paul gaat bewust om met water. Zo bewust dat hij het regenwater van z’n dak opvangt en met een zelfgemaakt irrigatiesysteem door de tuin naar z’n planten voert. Slimme ingrepen hoeven niet duur te zijn toont deze Deurnenaar ons!
De recente berichten over de lage grondwaterstand en droogte sterkten Paul in z’n overtuiging dat we allemaal goed moeten nadenken over watergebruik. De voorbije jaren leerde hij al zuiniger omgaan met water, door bijvoorbeeld het koude water voor een afwas op te vangen en dat voor de planten te gebruiken. Maar waar hij echt trots op is, is dat hij nu regenwater kan gebruiken voor zijn tuin, zodat hij daar geen drinkwater voor nodig heeft.
Het idee waar Paul mee afkwam is even geniaal als simpel uit te voeren. “Aan de achterkant van mijn woning loopt de regenpijp van het dak naar de riool. Om dat water beter te benutten, plaatste ik een regenton naast de regenwaterpijp. Met zo’n koppelstuk, een vulautomaat, kan je die ton eenvoudig aan de regenpijp verbinden. Onderaan de ton is een kraantje zodat ik een gieter of emmer kan vullen. Maar het beste is de buis die ik aan de ton koppelde en die naar de tuin loopt.”
Paul toont hoe hij door het systeem van de communicerende vaten het extra water dat aan de volle regenton aankomt toch nog kan gebruiken. “Ik verbond een set kunststof leidingen met koppelstukken en maakte die vast aan de muur. Maar eerst boorde ik onderaan gaten in de buizen. Het regenwater dat door die buizen stroomt, druppelt dan op verschillende plekken in de tuin. Ik had er tijdens de werken niet bij stilgestaan, maar het was een goed ding dat ik de buizen niet vastlijmde. Doordat het een losse constructie is, kan ik de buizen vooraan met de gaatjes naar boven draaien en dan stroomt het water helemaal tot vanachter!”
Ondertussen zagen al enkele buren van Paul het systeem in werking en kon hij hen ook warm maken om zuiniger met drinkwater om te gaan en het regenwater in hun tuinen te gebruiken. Tijdens het interview merken we trouwens op hoe heerlijk stil het is in dit huizenblok. Enkele grote bomen bieden plaats aan verschillende koppels vogels, waaronder zelfs mussen. Paul voorzag voor hen enkele voederbakjes in de tuin. Aan een boom bevestigde hij ook enkele zelfgemaakte bijenhotels.
“Ik heb geluk gehad dat ik niets aan mijn tuin moest aanpassen. De tuin loopt namelijk naar achteren toe af, wat ideaal is om het regenwater z’n ding te laten doen. Met de regenton van 240 liter inbegrepen, denk ik dat dit systeem me hoop en al 100 euro heeft gekost. Dat en wat tijd natuurlijk, maar die heb ik genoeg sinds m’n pensioen.”
Zelf aan de slag
Zelf aan de slag met regenwater? Kom eens langs bij het EcoHuis voor tips en advies of bekijk de premies die de stad aanbiedt voor het maken van een regenwaterput.
bekijk de premies
Iets fout of onduidelijk in dit artikel