Fantasierijk buitenspelen bij Mutoto

Samen met ouders en medewerkers een uitdagende speelomgeving maken voor kleine kinderen, het kan, bewees Marina in haar gezinsopvang in Wilrijk. Zij maakte van een klassieke tuin een klimaatrobuuste tuin met veel uitdaging die de kinderen dichter bij de natuur brengt.

  • Bewoners, Kinderdagverblijven
  • 01/01/1970, 00:00 uur

We ontmoeten Marina tijdens het middaguur op een zonnige herfstdag aan haar gezinsopvang.  8 kindjes vangt zij op in een statige woning in Wilrijk, gelegen in een rustige wijk met straatnamen die passen bij de groene omgeving waarin we ons bevinden. De kindjes slapen nog en dat geeft ons de tijd om even met Marina in de tuin rond te kijken.

Marina: “De tuin waarin de kinderen spelen is gewoon mijn eigen tuin. Als er familie op bezoek komt, in het weekend en in de zomer, zitten wij ook steeds buiten in de tuin. Het avontuurlijker en natuurlijker maken van de tuin zorgde er dan ook voor dat iedereen hier meer kan genieten, zelfs de buurtkinderen.”

(lees verder onder de afbeelding)

Een handleiding voor de tuin

Dat Marina niet bij de pakken is blijven zitten tijdens het voorbije coronajaar, is een understatement. In de weken dat zij haar gezinsopvang moest sluiten, volgde ze een de inspiratiesessies van het Lerend Netwerk Groene Voetjes die haar aangeraden werd door de stedelijke dienst die begeleiding voor kinderopvang biedt.

Marina: “Ik speelde al met het plan om iets in de tuin te veranderen, maar door de sessies vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Ik had tijd om andere voorbeelden te bekijken, om de tips te bestuderen en dankzij de goede handleiding kon ik snel aan de slag.”

Het Lerend Netwerk gaat in april 2022 weer van start. Het is een goede basis om je kinderopvang te vergroenen. Experten geven tips om samen met je team je tuindromen vorm te geven en waar te maken. 

(lees verder onder de afbeelding)

Actief spelen en hergebruik als sleutelwoorden

In de tuin ontdekken we een hele hoop plekken waar de kinderen zelf actief kunnen gaan ontdekken. Zoals een heuveltje met banden, een zelf getimmerd insectenhotel, een toffe buitenkeuken naast de zandbak en een wilgentunnel. 

Marina: “Bij het uitwerken van de tuin zochten we actief naar dingen die we konden hergebruiken, zoals de glijbaan. Dat drukt de kosten en is ook milieuvriendelijker. Sommige van onze toestellen verkochten we om een extra centje in de tuin te kunnen steken. Zoals voor de tafel en krukjes van Pegode in Niel.”

Tweedehandsmateriaal is ook een goede keuze voor de laarsjes en regenpakjes die Marina in haar kinderopvang heeft liggen. Die blijven altijd hier, zodat ouders ze niet moeten meezeulen en de kindjes ook op regenachtige dagen goed ingepakt kunnen buitenspelen.

(lees verder onder de afbeelding)

Allemaal samen

Marina: “Ik koos ervoor om mijn personeel en de ouders vanaf het begin in het project te betrekken. Tenslotte moeten zij ook de voordelen van de natuurlijke tuin inzien en bovendien weet je nooit waar een goed idee vandaan komt. De collega’s zochten online goede ideeën op of noteerden hun eigen ervaringen. Met het team maakten we een Pinterest-groep om leuke foto’s uit te wisselen.”

“Ook de ouders waren meteen enthousiast en hielpen me bij praktische zaken zoals het last-minute gaan ophalen van boomstammen die we gratis kregen van de groendienst van de stad Antwerpen. En die dan met vereende krachten in de tuin te plaatsen. De ouders zien net als ik dat hun kinderen nu rustiger spelen, dat ze genieten van elke dag even buiten zijn.”

“En zelfs de kinderen maken deel uit van het project. Ik vertelde hen wat er weg ging, ze onderzochten de toestellen nog eens en leren daardoor wat loslaten is. Bovendien konden ze als eerste de nieuwigheden verkennen.”

Marina kreeg via het EcoHuis ook steun van klimaatspecialist Willy Otto, die haar bijstond om haar tuinontwerp met kindvriendelijke planten, schaduwplekken, een blotevoetenpad en een moestuin uit te werken. Deze steun van de stad is er trouwens voor alle scholen, kinderopvang en jeugdbewegingen. Zij kunnen rekenen op gratis advies voor een groene, klimaatrobuuste speelruimte. Ook de subsidie van 6.000 euro en de trajectbegelieding van het EcoHuis hielpen Marina om haar tuin in een recordtijd aan te passen. 

Marina: “Maar mijn gouden raad aan iedereen is: heb geen schrik, begin er aan. Je zal merken dat er meer steun is dan je denkt.”

(lees verder onder de afbeelding)

Zelf aan de slag

Niet alle Antwerpse kinderen hebben een tuin of park in de buurt om in te spelen. Toch hebben ze allemaal nood aan contact met de natuur. Het is goed voor de mentale gezondheid, stimuleert de creativiteit en motorische ontwikkeling en prikkelt de fantasie en de zintuigen.

Daarom zet de stad Antwerpen in op een Lerend Netwerk en Projectenfonds Groene Voetjes om Antwerpse kinderdagverblijven aan te moedigen in te zetten op natuurlijk buiten spelen.

In slechts twee stappen ben je vertrokken!

Stap 1: volg de infosessies van het Lerend Netwerk (start op 20 april 2023 met een inspiratietour)

Stap 2: vraag je trajectbegeleiding en subsidie aan.

Bonusstap: genieten maar!

 
Groene voetjes in de kinderopvang

Scholen, Kinderdagverblijven

Lees meer

Ondersteuning voor een groene kinderopvang

Lees meer

Premie voor de vergroening van kinderopvang

Kinderdagverblijven

Lees meer

Advies voor een groene, klimaatrobuuste speelruimte

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten