Je parking ontharden en regenwater hergebruiken

Klimaatverandering aanpakken door te ontharden en vergroenen én door regenwater te hergebruiken: dit Antwerps bedrijf toont initiatief en kreeg daarvoor een Klimaatpremie.

  • Ondernemers, Professionals
  • -

Vlaanderen blijft zijn bodem in ijltempo verharden, terwijl net de omgekeerde beweging nodig is als we het effect van de klimaatverandering - overvloedige regenval, langdurige droogtes, hevige bosbranden, waterbommen, … - willen opvangen. Dankzij de Klimaatpremie van stad Antwerpen kan ook jouw bedrijf aan het werk om de stedelijke omgeving te verbeteren.

Eén Antwerps bedrijf dat hier alvast een voortrekkersrol in speelde, is De Vree, al 85 jaar gespecialiseerd in de productie van vulmachines voor (voornamelijk) de verfindustrie. Zij besloten hun oude asfaltparking aan te pakken. Erik Stuer, gedelegeerd bestuurder van De Vree, licht hun acties toe.

Erik: “We waren al langer van plan om onze parking aan te pakken, omdat ze erg verouderd was en sterk verhard – ze bestond voornamelijk uit asfalt en beton. Er was wat groen in de vorm van een stukje bos met populieren, maar ook dat was stilaan aan vernieuwing toe: de bomen waren echt einde leeftijd. Gelukkig kwam er op dat moment een concrete aanleiding. De straat werd heraangelegd met nieuwe rioleringen en aan ons werd gevraagd om ons afvalwater en regenwater gescheiden aan te bieden.”

Duurzaamheid en bedrijfsvisie laten matchen

Erik: “Via mijn dochter die er werkte, kwamen we in contact met Regionaal Landschap de Voorkempen. Zij waren op zoek naar bedrijven uit de buurt die een voortrekkersrol wilden spelen inzake ontharding. Dus zijn wij in hun verhaal mee gestapt. Voor ons sluit dat aan bij onze duurzame bedrijfsvisie, echt nieuwe klanten trekken wij niet aan met dit project. De grote industriële spelers waarmee wij samenwerken liggen niet wakker van een ontharde parking. Ook moeten wij afwegen of de duurzame ingrepen die we willen uitvoeren wel opwegen tegen de bedrijfsbelangen."

(lees verder onder de afbeeldingen)

Nieuwe fietsenstalling

Erik Stuer noemt vooral veroudering en hardheid als argumenten om de parking te vernieuwen, maar of er ook een duurzame component speelde, willen we weten.

Erik: “Eigenlijk zijn wij sowieso al een duurzaam bedrijf. Zo gaan de machines die we bouwen dertig tot veertig jaar mee - je moet in de machinewereld al hard zoeken om een product met een langere levensduur te vinden. Dat trekken we ook door in onze energiehuishouding en isolatie. De parking combineerden we bovendien ook met een nieuwe fietsenstalling met oplaadpunt, zodat we ook op duurzame mobiliteit kunnen focussen."

Met vallen en opstaan

Niet getwijfeld, maar wel gevloekt, want het project kende heel wat uitdagingen. Ook zo zou je het voorloperstraject van De Vree kunnen samenvatten.

Erik: "De eeste horde bleek al een moeilijk. We moesten iemand vinden die een plan kon maken dat rekening hield met de ontharding. Uiteindelijk tekenden we het plan toch maar zelf, in samenwerking met de architect die al verschillende projecten bij ons had uitgevoerd – en met de landschapsarchitect van Regionale Landschappen, die het beplantingsplan uitwerkte met inheemse, water wegtrekkende planten, heesters en boomsoorten."

Uit het project van De Vree blijkt dat doorgedreven voorafgaand overleg met de brandweer, architecten en de verschillende stadsdiensten een belangrijke factor is om projecten van deze omvang te doen slagen. Het is immers niet zo dat er al heel veel ervaring omtrent is.

Erik “Toen we met deze plannen een omgevingsvergunning aanvroegen bij stad Antwerpen, kregen we vreemd genoeg een njet. Er waren een aantal bezwaren, die achteraf gezien niet correct bleken. Maar dat betekende wel dat we een tweede vergunning moesten aanvragen en tijd verloren. Gelukkig werd die wel goedgekeurd."

(lees verder onder de afbeeldingen)

3600 vierkante meter beter

Het resultaat was in elk geval een volledig nieuwe parking, uitgewerkt in waterdoorlatende verharding, deels bestaande uit gravel en kiezels, deels uit klinkers.

Erik: "Het regenwater dat op de parking en de daken valt, vangen we grotendeels op in de wadi’s. We plaatsten die her en der op het terrein, zodat ze ter plaatse voor infiltratie kunnen zorgen. Een nattere bodem is dan weer goed voor onze planten en bomen. Alles samen hebben we een oppervlakte van meer dan 3600 vierkante meter heraangelegd, waarvan de helft onthard. We hebben hiervoor zo’n 18.000 euro subsidies ontvangen van GruunRant, een vzw die enorm bekommerd is om het milieu en die van de Vlaamse overheid middelen kreeg om projecten als dat van ons te ondersteunen. Vanuit de stad konden we dan nog eens rekenen op een Klimaatpremie van bijna 30.000 euro. In totaal kostte het project ons echter zo’n 200.000 euro. Maar goed, dat is een investering waarvan je sowieso weet dat je ze niet zal terugverdienen."

Aangenamere buurt

Het project is afgerond, dus vragen we uiteraard wat Erik Stuer als de grote voordelen van die heraanleg beschouwt.

Erik: “Ten eerste oogt het mooier, waardoor de klanten die op bezoek komen ons er wel steevast over aanspreken. Ook de buurt zelf is een stuk aangenamer geworden, zeker als je weet dat we vroeger een betonmuur hadden die onze parking afsloot - nu is dat een draad met een haag geworden. Kortom, het oog wil ook wat. En zo gaan wij als bedrijf weer mee met onze tijd."

Erik: "Uiteraard vinden ook onze werknemers de parking nu veel aangenamer en zitten ze er graag ’s middags hun boterhammen op te eten aan de picknicktafels. We hebben sinds de heraanleg ook geen wateroverlast gehad, maar daar zit de nieuwe riolering misschien ook wel voor iets tussen. We zijn van plan op termijn ook onze binnenplaats aan te pakken. Niet alleen door er containers te plaatsen waardoor we ons afval gescheiden kunnen aanbieden, maar ook door een deel ervan te ontharden. Dit eerste project heeft al aangetoond wat mogelijk is en moet ons aanzetten om meer te doen!”

(lees verder onder de afbeeldingen)

Zelf aan de slag

Wil je op de hoogte blijven van Antwerpenaren die met groen en regenwater aan de slag gaan in hun woning of bedrijf? Of wil je zelf een Klimaatpremie tot 50.000 euro verdienen voor jouw groene project? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Antwerpen voor Klimaat.

Alle info over de Klimaatpremie vind je hier.

Klimaatpremie

Bewoners, Kinderdagverblijven, Ondernemers, Professionals, Scholen

Lees meer

Gratis advies voor jouw groen project

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten