Onthard en vergroen en doe mee met Tegelwippen
Doe jij dit jaar weer mee aan het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen? Bedankt! Door stenen uit te breken en in te ruilen voor planten, geef je meer kansen aan biodiversiteit, groen en water.
Doe je graag mee aan de actie Tegelwippen, maar weet je niet waar te beginnen? Dankzij dit stappenplan ga je snel aan de slag!
Met dit handige stappenplan wip je snel tegels
Wat heb je nodig?
- schop
- schroevendraaier(s) met platte kop
- eventueel een koevoet
- breekhamer (komt zeker van pas bij verharde ondergrond zoals stabilisé of beton)
- teelaarde: bereken op voorhand hoeveel je nodig zal hebben (lengte in cm maal breedte in cm maal diepte in cm delen door 800 geeft je het aantal liter teelaarde)
- plantjes, een tiental per m2 voor vaste planten, dit geldt niet voor klimplanten, heesters en bomen.
- water
- emmer
- gieter
Bekijk zeker ook onze suggesties voor planten op een zonnige plek en planten op een schaduwrijke plek.
Stap 1: De voorbereiding
Ontharden kan op elk moment van het jaar. Wil je meteen vergroenen, onthard dan best in het najaar of in het voorjaar wanneer je kan planten. Kies op voorhand welke planten je wil en hou er rekening mee hoe die er in de toekomst gaan uitzien. Laat je adviseren indien nodig. Afhankelijk van wat je wil ontharden, heb je aangepast gereedschap nodig en komt er meer of minder voorbereiding bij kijken. Probeer op voorhand te onderzoeken hoe de situatie ter plaatse is, om je optimaal voor te bereiden. Begin eventueel met een klein stukje in een hoek of aan een zijkant. Denk ook al na over wat je gaat doen met de uitgebroken stenen en de verharde onderlaag. Gaat het over een grote oppervlakte dan kan het de moeite waard zijn een steenpuincontainer te huren. Om de kosten te drukken zou je dat samen met buren kunnen doen als je hen ook aan het ontharden krijgt. Een aanhangwagen kan ook goed van pas komen als je het steenpuin zelf afvoert. De uitgebroken oppervlakte vul je op met potgrond of teelaarde. Je kan dit ook in bigbags of los gestort laten leveren bij je thuis als het om grote volumes gaat.
Stap 2: Verwijder de eerste tegel
Heb je ruimte aan de zijkanten, til de eerste tegel dan op met behulp van een schop, schroevendraaier of koevoet. Heb je geen ruimte aan de zijkanten, maak dan eerst de voegen rond je tegel vrij met de schroevendraaier. Steek dan in twee, tegenover elkaar staande, voegen een schroevendraaier. Til nu de tegel op. De eerste tegel is de moeilijkste, nadien heb je meestal voldoende open ruimte om de andere tegels te verwijderen.
Stap 3: Verwijder (indien aanwezig) verharde ondergrond
Onderzoek de ondergrond, is die verhard (beton, stabilisé) dan moet je hem verwijderen. Je hebt een plant vak van minstens 40 centimeter diepte nodig om de wortels plek te geven en water te laten infiltreren. Om de verharding te verwijderen, gebruik je best een breekhamer. Afhankelijk van de hardheid en de diepte van het materiaal is dit meer of minder werk en heb je een grotere breekhamer nodig.
Stap 4: Voeg teelaarde toe om de bodem te verrijken
Verbeter de grond onder de tegels met wat compost of vervang hem door goede, rijke grond. Je hoeft geen potgrond te gebruiken, daar is vaak turf aan toegevoegd en dat is een niet-hernieuwbare grondstof uit natuurgebieden. Vanaf 1000 liter bestel je beter een bigbag teelaarde, al dan niet verrijkt met compost.
Stap 5: Planten maar
Dompel de plantjes eerst onder in water tot de kluit goed nat is, daarna kan je ze planten.
Stap 6: Water geven
Na het planten geef je de planten overvloedig water. Blijf, zeker tijdens droge periodes, de eerste 2 jaren de planten regelmatig water geven.
Stap 7: Nazorg
Wat nu met de uitgebroken stenen? Afhankelijk van de hoeveelheid steenpuin en de samenstelling van het steenpuin, zal je oplossing misschien iets anders zijn. Gaat het over een heel grote hoeveelheid? Denk er dan aan om een steenpuincontainer te huren en het steenpuin te laten afvoeren. Steenpuin kan je inleveren bij de Antwerpse recyclageparken. Gaat het om een aanzienlijke hoeveelheid, dan kan dat best met een aanhangwagen of een wagen waarin je veel gewicht kan laden. In het recyclagepark is steenpuin een betalende fractie. Je kan ook zelf dingen bouwen in de tuin met je uitgebroken stenen. Denk aan borders, een kruidenspiraal, tuinmuurtjes of tuinpaadjes. Fran bijvoorbeeld, die hergebruikte de stenen waarmee haar vijver opgevuld was voor een wandelpad.
Iets fout of onduidelijk in dit artikel