Bijzonder samentuinieren in het Ertbruggebos

Vandaag vliegen we naar een historisch stukje regiolandschap in hartje Deurne. Sedert 2015 huist er in het grote bos van Ertbrugge een gemeenschapstuin voor de buurt.

  • Bewoners
  • -

Els van De Tuinfluiter ontvangt ons aan een houten poortje met een stralende glimlach. De Tuinfluiter is naast een klein grijsbruin vogeltje ook een vzw die schoolverlaters en mensen met een beperking van hoofd naar handen leidt - door samen te tuinieren.

Samentuinen voor iedereen

De gemeenschapstuin van het Ertbruggebos is een oord voor iedereen. Van grote gezinnen, gepensioneerde groene vingers tot anderstalige nieuwkomers; alle percelen zijn er druk bezet met flora (en sinds kort ook fauna! De schapen staan gezellig te grazen in de verte).

Eén van die percelen wordt gronding benut door De Tuinfluiter VZW. Een sociaal, ecologisch en educatief project. De Tuinfluiter spitst zich toe op jongeren van het buitengewoon onderwijs. “We willen hen de kans bieden mee te werken aan een groener Antwerpen. Ze kweken zelf bloemen en verfplanten en leren hands-on samenwerken.” aldus Els, medeoprichtster van de organisatie. Zij stond zelf lang in het buitengewoon onderwijs en wilde een manier vinden om samen met jongeren de theorie van het lessenpakket te overstijgen.

Lees verder onder de afbeelding

Van zaadje tot vrucht

“Jongeren vinden het heerlijk om een connectie op te bouwen met de natuur. Hier leren ze de planten door en door kennen, van zaadje tot opbrengst.” En dat werpt letterlijk en figuurlijk vruchten af. Wanneer je in de tuin rondsnuistert, trekt het flashy oranje van de calendulaplant meteen je aandacht. Calendula heeft een helende functie (denk aan de zalf in je medicijnenkastje) én een recreatieve functie: om de zoveel tijd nemen de jongeren immers een kledingstuk mee naar de locatie om met de kleurrijkste bloemen te verven – paars, rood, blauw ... en dat helemaal organisch.

En alsof de verfplanten nog niet genoeg zijn, vind je er ook onder andere geurerwt, rozemarijn, munt, paprika, wortels of goudsbloem.

Lees verder onder de afbeelding

Een zee van activiteiten

Is tuinieren niet je ding? Je kan bij De Tuinfluiter ook genieten van een workshop zeep maken. De zeep is seizoensgebonden en wordt lokaal verkocht; voor de zomer genruik je strobloem, voor de winter grove den. Je kan ook op wildplukwandeling trekken, natuurdrukken of ecoprinten. Als je goed rondkijkt in de tuin vind je ook nestkastjes voor de vogels. De VZW werkt samen met onder andere Bocal, een verpakkingsvrije buurtwinkel in Borgerhout, waarmee ze bloempotten uitwisselen.

Lees verder onder de afbeelding

Genieten van de stilte

Samenwerken in de buurtmoestuin gebeurt met groot gemak. De jongeren keren af en toe de compostbakken of herstellen draden. Iedereen draagt hun steentje bij. Van gepensioneerde groene vinger tot jong gezin. “Steeds meer mensen verlangen naar terugtrekken in het Antwerpse groen. Antwerpenaren willen de drukte van de stad even achter zich laten. Of je nu je handen in de grond wil stoppen of even rondkuieren in het bos, dat kan hier allemaal.” zegt Els vastbesloten.

Meer weten? Neem dan even een kijkje op de website van De Tuinfluiter vzw.  

 
Gratis advies voor jouw groen project

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten