Ook als handelaar kan je duurzaam verbouwen

Dit duurzaam gerenoveerde handelspand biedt coworkingplekken aan en een designshop. Handig voor wie in de buurt van Berchem Station moet zijn.

  • Bewoners, Ondernemers, Professionals
  • -

We ontmoeten Mathieu en Sarah in hun onlangs duurzaam gerenoveerde handelspand in Berchem. Het zijn de eerste koelere dagen, dus de koffie staat warm in Howdy, hun coworkspace/grafisch designshop vlakbij het station.

Mathieu: “Die koffie halen we met herbruikbare zakjes bij een koffiebrander om de hoek (lacht). We proberen in alles wat we doen zo duurzaam mogelijk te handelen. Op kantoor houden we ons daarom aan een low waste policy en ook met onze klanten proberen we naar de meest duurzame opties te kijken, al is dat natuurlijk vaker een uitdaging.”

(lees verder onder de afbeeldingen)

Lessen uit de eigen verbouwing

In 2019 verbouwden Mathieu en Sarah hun appartement. Gedreven, maar slechts gewapend met een beperkte kennis probeerden ze die verbouwing zo goed en zo kwaad als mogelijk duurzaam aan te pakken. De lessen die ze daar leerden, pasten ze onlangs toe voor hun zaak.

Sarah: “We gingen tijdens onze eigen verbouwing voor het eerst kijken bij andere woningen, dat kon door de opendeurdagen van Ecobouwers (nvdr. die vinden jaarlijks plaats). En de ervaringen die we daarbij opdeden trokken we het voorbije jaar ook door in de verbouwing van dit handelspand, want waarom zouden we enkel onze woningen tegen 2050 duurzaam renoveren?”

Alvorens met de werken te starten, gingen Sarah en Mathieu langs voor advies bij het Loket Wonen en Energie in het EcoHuis. Daar werd op materialen en technische mogelijkheden gewezen en leerden ze waar er vergunningen voor nodig zijn.

Mathieu: “Het werd ons toen ook duidelijk dat niet alle regels eenvoudig geïnterpreteerd kunnen worden. Het was ons bijvoorbeeld niet duidelijk of we ook op de renovatietoelage voor handelspanden aanspraak konden maken. Die administratieve rompslomp ontneemt je wel een beetje je verbouwvreugde, daar zou zeker aan gewerkt kunnen worden.”

(lees verder onder de afbeeldingen)

Sarah: “We werkten tussen kerst 2022 en april 2023 aan ons pand, maar eigenlijk is het nog niet gedaan. Zo onderzoeken we nog hoe zonnepanelen mogelijk zijn, maar daarvoor is kennis over opstalrecht en energiedelen belangrijk omdat niet heel het gebouw van ons is. Zolang komt onze energie van Bolt, een groene leverancier waarbij je zelf jouw energieproducent kan kiezen. Bolt is slechts de schakel tussen de energieverbruiker en de energie-opwekker, en garandeert dat de energie echt groen en lokaal is. In Howdy kozen we voor Ismaël met zonne-energie, en in ons appartement voor Stéphane met waterkrachtcentrales.”

Materialen een tweede leven geven

Sarah: “We kochten veel op tweedehandssites, maar onderzochten ook of de bedrijven waar we materialen aankochten ecologische principes uitdragen. Zo komt er materiaal en ook veel advies van Ecomat. En het hout voor de scheidingswand vonden we bij Buurman. Ook Rotor DC is een goede als je bureaumateriaal nodig hebt! En de printer is een tweedekans exemplaar van Brother, omdat je bij hen cartridges kan terugsturen om correct te laten recycleren in plaats van ze bij het restafval te gooien.”

De coworkingspace/designstudio ademt hierdoor gemoedelijkheid uit. De grote planten, de warme leembepleistering en de kurkenvloeren laten je je onmiddellijk thuis voelen. Ook het glas-in-lood lijkt perfect te passen in een burgerwoning. Pas later in ons gesprek zal blijken dat dit glasraam modern is en een knipoog naar het logo van Howdy.

(lees verder onder de afbeeldingen)

Veel bijgeleerd

Om het budget van de verbouwing te drukken staken Mathieu en Sarah de handen uit de mouwen. Ze snorden ook heel veel informatie zelf op, gingen op bezoek bij Bio Home in Kamp C (het duurzaamheidscentrum van de Provincie Antwerpen), of kozen voor een ruwere afwerking waar mogelijk.

Sarah: “Binnen in het pand hebben we veel zelf gedaan of meegewerkt met de aannemers. Het lijkt wel of aannemers die met duurzame materialen werken daar meer voor openstaan. Op die manier spaar je natuurlijk heel wat uit op de werken.”

Mathieu: “Voor het raam in de voorgevel hadden we wel een architect nodig, want ook al gaat het hier om een verbouwing die je zonder architect mag uitvoeren, toch bleken onze tekeningen niet voldoende. Maar ik voel me wel echt eigenaar van dit project omdat ik er zoveel tijd in stak.

(lees verder onder de afbeeldingen)

Of ze tot slot nog een goede raad hebben, willen we weten.

Sarah: “Durf beginnen! Maak je niet te veel zorgen als er iets fout gaat. Meestal kan je het wel rechtzetten of aanpassen. Door wat ruwer te werken, zoals met de leembepleistering, hoeft niet alles heel strak te zijn.”

Mathieu: “Geniet ook van je bouwproces. Het is eens ander werk, je leert veel bij én je kan je hoofd eens leegmaken.”

Zelf aan de slag

Als je een dagje gaat werken in Howdy, staan Sarah en Mathieu je graag te woord en tonen ze je dat ecologisch (ver)bouwen ook voor handelszaken mogelijk is. Neem ook eens even een kijkje in hun toonkast met de gebruikte, duurzame materialen. Je vindt er ongetwijfeld inspiratie. 

Heb je verbouwplannen, kijk dan zeker eens op Antwerpen renoveert. Je vindt er meer uitleg over het verbouwproces, de volgorde, de regels die je best respecteert en nog veel meer.

Wil je nadien je plannen met een expert bespreken? Maak dan een afspraak bij het Loket Wonen en Energie in het EcoHuis en kijk of je in aanmerking komt voor een Mijn VerbouwLening of Mijn VerbouwPremie.

Bezoek het EcoHuis Antwerpen

EcoHuis, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout

Bewoners, Kinderdagverblijven, Ondernemers, Professionals, Scholen

Lees meer

Gratis advies bij jouw energie- en renovatievragen

Lees meer

Mijn VerbouwLening

Ondernemers

Lees meer

Energetisch verbouwen? Antwerpen Renoveert helpt je op weg.

Professionals

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten