Renoveren én isoleren met de Mijn VerbouwLening

José en de andere bewoners van een klein appartementsgebouw in Borgerhout wonen binnenkort een pak comfortabeler. Met de hulp van de Mijn VerbouwLening laten ze momenteel hun dak renoveren en isoleren. Daarna zijn de garages en de gevel aan de beurt. Verder kunnen ze rekenen op de renovatiebegeleiding van het EcoHuis voor advies op maat van elke individuele bewoner.

  • Bewoners
  • -

Toen José verhuisde naar zijn appartement in Borgerhout wist hij al dat de gemeenschappelijke delen van het gebouw een flinke opknapbeurt konden gebruiken. Het pand bestaat uit 5 garages op het gelijkvloers en 4 appartementen verdeeld over de eerste en tweede verdieping, en was in slechte staat. Samen met de andere eigenaars werd besloten om eerst het dak te renoveren en isoleren. Nadat hij een geschikte dakwerker vond, kwam José op de website van Antwerpen voor Klimaat terecht en ontdekte hij de mogelijkheid om een Mijn VerbouwLening af te sluiten.

José: “Ik heb die lening voorgesteld op de Algemene Vergadering. Er waren mensen voor te vinden, en anderen niet. Niemand was er principieel tegen. De mensen die niet meedoen, betalen hun aandeel in één keer, de mensen die erin meestappen betalen de komende tien jaar elke maand een klein bedrag af. Wat mensen echt over de streep trok, is dat het een lening op het appartement is, waardoor je die niet meeneemt als je je appartement verkoopt. Het is echt een investering in het gebouw.”

Samen wonen, samen voor het gebouw zorgen

Met zoveel verschillende eigenaars die elk een aandeel hebben in de gemeenschappelijke kosten, moet je iedereen meekrijgen in het verhaal. 

José: “We wilden het snel vooruit laten gaan. Onze eerste vergadering was in september 2021, en nu, maart 2022, is de dakwerker begonnen. Snel bestaat niet als je met mede-eigenaars zit. Gelukkig was iedereen makkelijk te overtuigen om mee te stappen in het verhaal. Er was in al die jaren niets aan het gebouw gebeurd, en dat had voorkomen kunnen worden. Een gebouw leeft. Als je het niet onderhoudt, dan verkommert het. Het is cliché, maar hoe langer je wacht, hoe groter de kost.”

Intussen krijgt José complimentjes van de andere eigenaars omdat hij het dak op de agenda heeft gezet en de renovatie trekt. Er kwam wel wat bij kijken, maar nu is er eindelijk sprake van een plan om heel het gebouw aan te pakken én een concrete werkwijze om alles op te volgen.

José: “Elke september hebben we een Algemene Vergadering. Elke andere vergadering is een bijzondere vergadering waarbij ik de nieuwe plannen toon en verslag maak. Momenteel staat het dak altijd op de agenda en komen andere eigenaars ook met puntjes. De grote projecten liggen nu echt vast. We doen dus eerst het dak, daarna laten we de plafonds van de garages isoleren zodat de appartementen op de eerste verdieping geen warmte verliezen langs de vloer. En in 2023 kunnen we hopelijk de gevel isoleren.” 

Grootse plannen, maar de bewoners kunnen rekenen op de Mijn VerbouwLening. Nadat ze alle stappen van het proces doorliepen, kunnen ze nu renteloos het bedrag van 45.000 euro* lenen. 

José “We doen dat in twee schijven. Een eerste van 25.000 euro voor het dak en de plafonds in de garages, en een tweede van 20.000 euro voor de gevel.”

De meerwaarde van persoonlijke begeleiding

Behalve van de lening, maken José en zijn medebewoners ook gebruik van de renovatiebegeleiding van Antwerpen voor Klimaat. 

José: “Het was voor ons duidelijk dat we de lening konden gebruiken, maar de renovatiebegeleiding leek ons ook wel nuttig. Het ging allemaal vrij snel. Eind oktober hebben we de aanvraag voor begeleiding gedaan en een maandje later hadden we contact met een renovatiebegeleider. Die begeleiding zou ik zeker aanraden. Het is kosteloos en je krijgt allerlei tips en advies. De begeleider is zelfs langsgekomen op een van onze vergaderingen om technische vragen te beantwoorden.”

Renovatiebegeleiding beperkt zich voor VME’s niet tot de gemeenschappelijke delen. José en co kregen ook advies over ingrepen die ze elk in hun eigen appartement kunnen uitvoeren om de EPC-score te verbeteren en ook nog in aanmerking te komen voor een EPC-labelpremie.

José: “Bij mij gaat het bijvoorbeeld om nieuwe ramen. Ik heb al wel dubbel glas, maar blijkbaar zijn de ramen van 1997. Daarnaast zijn er enkele kleinere ingrepen die ik kan doen om mijn EPC te verhogen naar een A- of B-label. Daar willen de andere eigenaars ook voor gaan. Maar first things first. We gaan niets plannen voor de isolatiewerken gebeurd zijn. Zo overweeg ik nog zonnepanelen en alternatieven voor mijn gasboiler. Maar ik raad aan om met de dringendste zaken te beginnen. Je hebt niets aan een appartement dat tiptop in orde is, als je gebouw dat niet is.”

Zelf renoveren?

Informeer je dan eerst bij Antwerpen voor Klimaat over de verschillende mogelijkheden waarvoor je in aanmerking komt. Maar een afspraak met een renovatiebegeleider in het EcoHuis of vul het aanvraagformulier in en de adviseur komt bij je langs.

*Het maximale bedrag hangt af van het aantal wooneenheden in je appartementsgebouw. De basis bedraagt maximaal 60.000 euro, verhoogd met maximaal 25.000 euro per wooneenheid. Ontdek hier de rest van de voorwaarden voor de Mijn VerbouwLening.
 

Gratis renovatiebegeleiding tijdens jouw verbouwing

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten