Zuidpark: een oase in de stad

In het nieuwe Zuidpark vangen we regenwater op en hergebruiken het. Iedereen vindt binnenkort verkoeling onder de bomen en bij het water.

  • Zuidpark
  • Bewoners, Ondernemers, Professionals
  • -

Vroeger bestonden de Gedempte Zuiderdokken vooral uit stenen. “Buurtbewoners hadden vaak waterlast in hun kelders als het hard regende. Daarom was een structurele oplossing nodig.” Het plein veranderde in het Zuidpark dat ondertussen voor twee derde klaar is en in de lente van 2024 helemaal af zal zijn. “In het Zuidpark zijn er speelwatertuinen en plekken waar het regenwater in de grond kan verdwijnen. Daarnaast is er ook een grote ondergrondse opslag voor regenwater.”

Regenwater hergebruiken voor bomen en propere straten

Je kan het niet zien, maar het is er wel. Onder de grond, tussen de Waterpoort en de Waalsekaai aan de overkant, ligt nu een grote put voor maar liefst met een volume van 1,5 miljoen liter regenwater. Aan het woord is Ronny Van Looveren, klimaatexpert bij stad Antwerpen. "We raden mensen aan om thuis regenwater te gebruiken", legt Ronny uit. "Maar dat is niet altijd mogelijk. En we hebben ook grotere opslagplaatsen nodig. Bouw je als stad een park van 7 hectare, dan is dat het perfecte moment om zo'n grote regenwateropslag te maken. We leiden het regenwater van alle daken rondom het Zuidpark naar deze put. Het gefilterde regenwater gebruiken we om de straten schoon te maken en de planten in het park te besproeien."

De regenwaterput van 1,5 miljoen liter heeft een slimme functie. "Als we verwachten dat het heel hard gaat regenen, dan loopt de put automatisch leeg naar de Schelde. Een klein beetje water laten we terugstromen naar de spiegel voor de Waterpoort, zodat de mensen in de buurt ook weten dat het hard gaat regenen.” 

1,5 miljoen liter regenwater van de daken rondom wordt hergebruiktom straten te poetsen en groen te begieten.

Waterbassins en bomen zorgen voor verkoeling

Verschillende waterbassins aan de randen bufferen het regenwater van de Vlaamse- en Waalsekaai. Op deze trappen kan je ook uitrusten. Een dubbele bomenrij rondom het Zuidpark vormt verkoeling. “Wat je niet ziet: onder de bomen zitten er ondergrondse opvangbakken voor regenwater”, legt Ronny uit. Twee wadi’s en de nieuwe verlaagde ligweide in het middendeel van het park, kunnen in periodes van extreme regen, het overtollige water opvangen.

 

Een rijkdom aan planten

Het park is in lagen opgebouwd, van voorjaars- en najaarsbloeiers tot vaste planten, heesters en bomen. Omdat er heel wat mensen in het park verwacht worden, is vooral gekozen voor soorten die tegen een stootje kunnen.   Om biodiversiteit, en met name de kleine beestjes, een kans te geven, zullen er vooral inheemse soorten groeien in het park. Met een voorkeur voor soorten die het ook goed zullen doen in een iets warmer klimaat.

Meer info over de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken tot Zuidpark vind je hier.

Het openbaar domein in Antwerpen wordt steeds groener

Lees meer

Ontharden en vergroenen in Antwerpen doe je zo!

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten